С молба към всички се обръща младата Мария Стефанова от

...
С молба към всички се обръща младата Мария Стефанова от
Коментари Харесай

Зов за помощ! Певицата Мария от Варна не вижда, но може да се движи безопасно с това устройство

С молба към всички се обръща младата Мария Стефанова от Варна, за която медиите не един път разказваха. Мария получава увреждане на зрението още от кувьоза. Възпитаник е на СОУ за ДНЗ " Проф. Д-р Иван Шишманов " - Варна. Сега живее в общинско жилище с дългогодишния си сътрудник. Тя е задоволително борбена, с цел да желае да се оправя сама на улицата и да извършва ежедневните си задания. Мария пее - национална, класическа и известна музика. Редовно печели награди от разнообразни фестивали и състезания. Ето какъв апел насочва Мария към всички нас:

" Здравейте, обръщам се към всички, които имат опция и предпочитание да спомагат. Казвам се Мария Стефанова, пребивавам във Варна. Напълно сляпа съм, само че слепотата не ми пречи да повеждам пълностоен метод на живот. Завършила съм музикална педагогика, мога да се движа сама. Има едно устройство, което желая да си купя, основали са го евреите, устройството се споделя Оркам, доста скъпо коства - 10 000 лв.. Молбата ми е към всички компании, които биха могли да спомагат и да отделят от залъка си, с цел да го имам. То съставлява една камерка, която се закача на рамката на всевъзможни очила посредством две магнитчета. Устройството ми споделя кой номер е рейсът, споделя ми по кое време е зелено, с цел да пресека, споделя цвета на светофара и на всички предмети, осведоми дали пред мен има затруднение. Ще мога да чета с него от елементарен лист, доста е практично, само че е скъпо.

Сметката, на която можете да помогнете е следната! BG23TTBB 9400 1528 7116 30 TTBBBG22 "

Мария не обича да я назовават незряща. Предпочита по-реалистичното изложение - сляпа. Ето какво още споделя:

" Идеята ми е да покажа на обществото с какво мога да бъда потребна аз и с какво могат да ми бъдат потребни хората. Моята слепота не ми пречи да повеждам пълностоен метод на живот. Нито съм героиня, нито мъченица. Просто нещата си се случват и аз като всички хора имам своите хубави и неприятни мигове в живота си. За моята подвижност съм признателна на Владислав Кацарски, който е учител, публицист, публицист и най-много - човек с основно " Ч ". Този човек е изцяло кьорав и върви самичък на всички места. Кураж ми даде негово стихотворение за тролея. Като го прочетох си споделих, че щом този човек върви самичък и аз би трябвало да се науча, тогава, когато го прочетох бях десети клас. Като приключих учебното заведение за слепи, доста мъчно ми беше да се приспособявам в обществото, само че Славчо Аврамов ми сподели техниките на придвижване с белия бастун. Имах малко уроци с Христина Манева, аз й бях първа ученичка, а тя беше също от моите учители по  мобилност. Станко Фотев ми сподели доста направления.

Щастлива съм, тъй като си имам моето семейство, което се състои от Нихат, моето кученце Чочко и родителите на Нихат, които доста ми оказват помощ.

Пея в хорови сформира. Моята учителка е Кичка Христова, която ми е преподавала от дете национално пеене и сплотява доста сформира. "

За устройството споделя представителят за България Явор Божинов: 

Това е най-модерната технология, която е в помощ на незрящи хора или хора със зрителни увреждания, както възрастни, по този начин и деца.

      Функционалности:

·        Устройството приказва с електронен глас на български език, прочут от устройствата с операционна система Android и Windows.

·        Чете текст в действително време от всевъзможни повърхности като: вестници, книги, меню, знаци, табели и билбордове, продуктови етикети и екрани на компютър или смарт телефон. Може да се стопира четенето, да се включи на пауза или да се пропусне текст.

·        Идентифицира и разпознава лица в действително време.

·        Идентифицира продуктите в действително време, което дава опция за независимо извършване на покупки.

·        Разпознава цветовете.

·        Разпознава банкноти в действително време.

·        Съобщава дата и час в действително време.

     OrCam MyEye се предлага с директива на български в текстов вид. Работата с устройството е лесна. Камерата, би трябвало да бъде ориентирана към текст, лице или обект по този начин, че те да попадат в нейното полезрение. Стандартната раздалеченост на обекта от камерата е 20-40см. Това е дистанцията, от което зрящ човек чете общоприет текст. Всички функционалности се задействат посредством осъществяването на интуитивни жестове като изтъкване с пръст или слагане региона на китката  на ръката в полезрението на камерата, а се стопират като се сложи  дланта пред камерата. Устройството е портативно с размери 7,6х21х14,9 мм, леко е, тежи единствено 22,5 гр., може да се инсталира магнитно на съвсем всички рамки за очила. То е изцяло самостоятелно, в смисъл, че не е належащо свързване с друго външно устройство или интернет.  Софтуерът може да се обновява след свързване с безжична мрежа, като дава усъвършенствания на предходната версия и съдържа добавена функционалност.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР