С множество процедурни хватки времето не стигна депутатите да разгледат

...
С множество процедурни хватки времето не стигна депутатите да разгледат
Коментари Харесай

С процедурни хватки времето не стигна за хартиената бюлетина

С голям брой процедурни хватки времето не стигна депутатите да прегледат връщането на хартиената бюлетина. То е планувано с изменение на Изборния кодекс, импортиран от Българска социалистическа партия и в него написа гласоподавателите да могат да избират по какъв начин да гласоподават - с машина или с хартия.

Миналата седмица точката на косъм не влезе за разглеждане в пленарната зала. Провали я аленият народен представител Крум Зарков, който гласоподава срещу волята на партията си.

За връщането на хартията са Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Тази сряда, като първа от месеца, обособените парламентарни групи можеха да вършат оферти за включване на точки в дневния ред. И групата на Българска социалистическа партия, и тази на ГЕРБ внесоха плана на Българска социалистическа партия за промени в Изборния кодекс, само че не съумяха да го класират като първа точка. Така работата на депутатите стартира с поискания от Политическа партия доклад на омбудсмана, включват 10 дълги отчета на разнообразни парламентарни комисии.

Замисълът на последователите на гласуването единствено с машина очевидно е бил докладът на омбудсмана да заеме целия пленарен ден.

Затова малко след 13 ч Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи времето на Народното събрание да се удължи до приемането на точка втора - хартиената бюлетина. Но това не мина и при гласуването, и при прегласуването.

Малко по-късно същия опит направи и Иван Ченчев от Българска социалистическа партия. Той пък предложи Народното събрание да удължи времето си до приемането на пета точка - препоръчана от Има Такъв Народ - ремонти в закона за персоналната помощ, очевидно разчитайки на гласовете на партията на Слави Трифонов. И тази тактичност не съумя, макар че както предлагането на Атанасова, и това на Ченчев бе гласувано и прегласувано. Срещу опитите измененията на Изборния кодекс да бъдат прегледани гласоподаваха или се въздържаха множеството депутати от Политическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ и " Възраждане ".

Така, без значение от четирите гласувания, точката за хартиените бюлетини не съумя да стигне до разглеждане всъщност. Уловката е в това, че препоръчаните в първата сряда от месеца точки от дневния ред си остават в първата сряда от месеца - не се придвижват автоматизирано в идващите дни. Затова включването на хартията в работния темп на народните представители ще зависи напълно от ръководителя на Народното събрание. В момента тази служба извършва Мирослав Иванов от Политическа партия, партия, съперник на връщането на хартиените бюлетини.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР