С много тревожна статистика изпращаме годината не за първи път!

...
С много тревожна статистика изпращаме годината не за първи път!
Коментари Харесай

Ужас! Изхвърляме 670 тона храна годишно ВИДЕО

С доста тревожна статистика изпращаме годината не за първи път! Отново ще изхарчим близо 2 милиарда лв. за трапезата и подаръците, и в това време в дните след празниците кофите постоянно осъмват, претъпкани с ненужна или негодна към този момент храна.

Според специалисти всеки от нас изхвърля една трета от това, което е купил.

По-добре да остане, в сравнение с да не стигне - водени от тази максима, изключително към празниците, в домовете ни влиза повече, в сравнение с можем да изядем. Дни по-късно, част от парите ни, под формата на храна, отиват в кофата. Килограм след кг, годишно съумяваме да изхвърлим 670 тона храна на боклука.



"Българинът изхвърля приблизително 1/3 от всичко, което купува. Това значи, че всякога като влезем в магазина и погледнем количката, мисловно би трябвало да пресметнем, че то, 1/3 непосредствено отпътува в кофата”, разяснява готвачът Божана Кацарова.

За да не изхвърляме толкоз доста, съветът е да се замисляме какво купуваме и би трябвало ли ни в действителност. „ Мислете по-отговорно когато пазарувате, задавайте си постоянно въпроса: „ Имам ли потребност от това нещо?”, сподели още тя.

Ако въпреки всичко сме се запасили излишно, идва въпросът: „ Можем ли да дарим храна проведено?”. Вариант дават многочислените начинания в обществените мрежи.

Лорета Тодорова за трета година провежда акцията „ Коледно чудо”. Тя събира хранителни дарения за възрастни хора и в неравностойно състояние.

„ Някак в всекидневието си все бързаме и не съумяваме да помислим за тези неща, само че когато има някой, който да те подкани – нещата се случват по-лесно”, разяснява Тодорова.

За компаниите, вид са даренията към Хранителната банка, само че има избрани условия - храната да е в период на валидност, да не е нарушена опаковката й и да е с явен генезис.

"Всяко произвеждане и търговски развой неизбежно генерира брак. Те могат да се възползват от съществуването на това решение – да се свържат с Хранителната банка, да доставят храната, а ние да я обслужим до тези, които най-вече имат потребност от нея ", показва Цанка Миланова от Българската хранителна банка.

Голямото усложнение за компаниите идва от това, че всеки артикул би трябвало да се отбелязва самостоятелно с надпис „ подаяние ". Затова от време на време и за бизнеса пътят на останалата храна към боклука се оказва по-бърз и по-лесен. И въпреки всичко, от началото на годината в складовете на Хранителната банка у нас са получени артикули на стойност над 630 000 лв..

Според данни на Европейската комисия всички страни членки изхвърлят общо към 80 млн. тона храна годишно. Загубите от това са към 143 млн. евро. Обърнато в храна – по 178 кг на човек.

"Просто би трябвало да стартираме да мислим малко повече и за другите хора, освен за себе си”, сподели Лорета Тодорова.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР