С много сериозно мнозинство от 10:2 гласа Александър Ангелов бе

...
С много сериозно мнозинство от 10:2 гласа Александър Ангелов бе
Коментари Харесай

С неудобни въпроси и броене на делегати: А. Ангелов отново е шеф на Софийския районен съд

С доста съществено болшинство от 10:2 гласа Александър Ангелов бе избран отново за ръководител, втори мандат на най-големия съд в страната - Софийския областен.

Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет (реално в цялостен състав, защото двама членове продадоха оставки през м.г., б.р.) използва близо 5 часа за вота, който стана факт след 16:10 ч.

На два пъти членовете прекъсваха. Един път в късния следобяд поради срив на интернет излъчването. По-рано пък - с цел да се броят делегатите от общо заседание на съдиите от СРС, издигнало Ангелов (което заседание единствено по себе си е от дълго време проведено).

Традиционната " съпротива " в съвета - Атанаска Дишева и Олга Керелска, показаха, че по щат в съда работят 212 съдии (към 31 август). Незаетите бройки обаче са 10-ина. Така в действителност - по техните калкулации от 203 съдии, действително в събранието са взели участие 105. И то на хартия - защото 6 били с пълномощни да съставляват мнението на свои сътрудници. Така бе изведена логиката, че действително гласовете за Ангелов били 99 - под 50% от съдиите.

Поддръжниците на претендента, в противен случай - изтъкнаха, че от изцяло постоянно общо заседание (пък било то и " на косъм " над кворума) смазващо болшинство от 99 души го е подкрепило и е имало единствено един въздържал се.

Така към 13 ч Съдийската гилдия спря съвещанието, с цел да се брои ръчно и да се види да няма повтаряне на гласове.

Дебати провокира и леко  " разкрачената " позиция на съдийския ръководител, който по-рано тази година към края на мандата си, до момента в който към момента управлява СРС, подал документи за конкурс в Административен съд-София град. Тогава точно пък започва процедурата за нов мандат начело на Районния съд, в която той също се кандидатирал (така и до през днешния ден си остана единствен претендент, б.а.).

Обаче междувременно взел, че спечелил мястото в АССГ и даже преди няколко дни встъпил като редови арбитър там.

На това Атанаска Дишева - една от двете опозиционерки, сподели, че това било „ подсигуряване за всички вероятни случаи “.

Опонира й Даниела Марчева, която назова съдията " свръхотговорен ".

" А дали се е презастраховал – какво морално укоримо има в това!? Това е нечиста сделка и не е почтено по отношение на Ангелов ", сподели членът на Висш съдебен съвет, която е избор на Българска социалистическа партия от предходния парламент.

Интересна е и шеметната кариера, която съперниците на Ангелов припомниха - след цели 3 години като младши арбитър той става титуляр, като за задачата е назначен в Районен съд-Монтана. Там обаче няма нито един ден стаж - незабавно бива командирован в Софийския областен съд. Когато става титуляр там, изкарва едвам година и нещо, преди да стане ръководител през 2017 г. 

Макар че въпроси бяха задавани още за негови написани вътрешни правила за заповедните производства, за проблемите със забавените каузи, за това, че не предложил задоволително постоянно за санкции съдии, за изравняването на натоварването и даже, че прекомерно постоянно взел участие във всевъзможни работни групи и конгреси, той събра поддръжка на всички останали. Включително - на уважаваната председателка на Върховен касационен съд Галина Захарова и Цветинка Пашкунова - също арбитър от Върховен касационен съд с неоспорим престиж.

А пръв с мотиви как ще гласоподава, думата взе ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков - индивидът, чието мнение в последно време, като се чуе, може съвсем сигурно да се отгатне накъде отиват нещата за обещано решение или избор в този Висш съдебен съвет.

Той сподели, че " без никакви подозрения " ще поддържа претендента.

Така и изборът стана факт.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР