С минорно настроение, почти без тържества, със скръб по загубените

...
С минорно настроение, почти без тържества, със скръб по загубените
Коментари Харесай

Светът посрещна още една Нова година в сянката на COVID-19

С минорно въодушевление, съвсем без тържества, със тъга по изгубените близки, на фона на нова вълна от коронавирусни инфекции и без ясна вероятност за завършек на пандемията от коронавирус - това бе горчивият коктейл, който светът изпи на прощаване с 2021 година. Нова година, която до наскоро се посрещаше със зари, многолюдни купони до ранни зори, в компанията на родственици и другари, за втори следващ път мина в изискванията на повече или по-малко строги противоепидемични ограничавания.

Над 285 милиона души на планетата са се заразили с ковид от края на 2019 година и над 5 милиона са умряли. В последните часове преди настъпването на 2022 година пък бе прескочен символичният предел от 1 милион инфектирани за денонощие на фона на повсеместното разпространяване на по-заразния му вид Омикрон.

В Париж управляващите анулираха новогодишната заря поради възходящия брой инфекции и постановиха обвързване за носене на маски навън. То бе спазвано от множеството хора, които се разхождаха по бул. " Шанз Елизе " в последните часове на предходната година , заяви Асошиейтед прес.

В Берлин полицията прикани хората да не се събират край Бранденбургската врата, където бе проведен концерт без аудитория. В Мадрид управляващите разрешиха единствено 7000 души да се съберат на централния площад " Пуерта дел сол ", където обичайно за новогодишните тържества преди се събираха по 20 000 души.

В Съединени американски щати бе подхванат разбъркан метод - концерт без аудитория в Лос Анджелис, ограничение на броя на присъстващите на тържествата в Ню Йорк и празненства без ограничаващи ограничения в Лас Вегас, където хиляди хора отидоха на представления и да гледат фойерверките на централния бул.. В Ню Йорк бяха позволени единствено 15 000 души, имунизирани и с маски, в периметъра към " Таймс скуеър ", където всекидневно се събират 1 милион души да гледат спускането на кристалната топка.

В Лондон зарята, която щеше да притегли десетки хиляди хора в центъра и на крайбрежията на Темза, бе сменена със светлинно шоу и шоу с дронове, което бе излъчено по малкия екран. Местоположението на спектакъла бе защитавано в загадка до последния миг, с цел да не се съберат хора да го гледат онлайн.

Австралия не анулира новогодишните тържества, макар че записва рекордните 32 000 нови случая. Хиляди фойерверки огряха небето над моста при пристанището и операта в Сидни. Събралите се хора обаче бяха доста по-малко от минали години.



Южнокорейските управляващи не разрешиха достъпа до доста плажове и други туристически атракции по крайбрежието, където нормално хората се събират, с цел да се насладят на изгрева.
В Индия милиони хора посрещнаха Нова година в домовете си, защото в Делхи, Мумбай и други огромни градове има разгласен полицейски час и други ограничавания.

В китайския град Шанхай бе анулирано обичайното светлинно шоу при р. Хуанпу. Нямаше публични тържества и в Пекин, където храмовете са затворени или с стеснен достъп от средата на декември.

На плажа " Копакабана " в Рио де Жанейро нощес се събра дребна навалица от няколко хиляди души, с цел да гледа 16-минутната заря. През 2020 година празненствата там въобще бяха анулирани. Този път нямаше концерти онлайн както в минали години, когато на това емблематично място се събираха по 2 милиона души.

Експерти предвиждат, че през 2022 година ще стартира нова по-малко смъртоносна фаза на пандемията. Все по-големия дял имунизирани и идното стартиране в приложимост на медикаменти против COVID-19 дават лъч вяра . Но все пак СЗО предизвестява за идно " цунами от случаи " на коронавирус, поради паралелното разпространяване на разновидностите Делта и Омикрон.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР