С минимална надценка да се предлагат продукти от 17 групи

...
С минимална надценка да се предлагат продукти от 17 групи
Коментари Харесай

Таван на надценката от 10%: Кои продукти са включени в предложението?

С минимална надценка да се оферират артикули от 17 групи храни. Това са част от измененията, които Министерството на стопанската система предлага против високите цени. В листата са включени съществени хранителни артикули от дребната потребителска кошница .

Таван на цените за някои артикули Снимка: bTV

Сред тях са брашно, самун, разнообразни типове месо и млечни артикули, яйца, олио и бебешки храни.

Според синдикатите цените на стоките от производител до магазина скачат с 40%-50%

Списъкът може да се трансформира, само че търговците ще са задължени да дефинират най-малко по един артикул, който да е с надценка не по-висока от 10%. Тези артикули ще се отбелязват на щанда по специфичен метод. Целта е преодоляване на цените за крайния консуматор.

Търговци обаче споделят, че по-ниски надценки ще ги затруднят.

„ Десет % е доста малко да можеш да си покриваш разноските. Разходите се подвигат всеки ден, а ти би трябвало да намаляваш надценката “, споделя Антоанета Терзиева, притежател на хранителен магазин.

Проверките демонстрират, че търговците подвеждат потребителите с подправени промоции.

Промените засягат единствено търговците с оборот от над 30 милиона лв. за предходната година. Те са към 30, сподели министърът на стопанската система Никола Стоянов.

„ Това са в това число и районни играчи с по няколко магазина. Ще засегне задоволително необятен кръг, само че няма да засегне дребните магазини. Със сигурност ще има хора, които тази  мярка няма да засегне, тъй като модерната търговия и веригите нямат магазини в по-малките обитаеми места “, сподели министър Стоянов.

КЗП ревизира и за подвеждащи рекламни брошури

Продуктите с по-ниска надценка не могат да са имитиращи и ще се избират измежду тези с най-ниските непромоционални цени. Търговците ще са длъжни и да подсигуряват количества от тях, планува планът.

„ На едро към този момент 3 седмици цените падат. А на дребно цените не престават да стоят такива “, сподели министърът на стопанската система.

Готов е уеб сайтът, който ще дава информация за цените на главните храни в другите търговски обекти

От сектора реагираха отрицателно. Сдружението за съвременна търговия е изрично срещу всякаква интервенция в свободната търговия, която е причина за деформиране на пазара. А икономисти се съмняват, че по-ниските надценки ще имат осезателен резултат за потребителя.

„ Този ценови таван ще обхване доста дребен размер, защото през веригите минава 30 % от търговията с храни. Според мен по-скоро държавното управление се пробва да показва, че взима ограничения, без това да се отрази кой знае какъв брой на ценовата динамичност “, счита Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система.  

Влизаме в магазини в Гърция, Румъния, Сърбия и България

Мярката може да проработи за половин година, само че единствено откакто новият парламент приеме  закона.

Още за борбата с високите цени в навечерието на Великден – гледайте онлайн министърът на стопанската система Никола Стоянов в bTV Новините.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР