С мемориални събития в Полша днес се отбелязват 80 години

...
С мемориални събития в Полша днес се отбелязват 80 години
Коментари Харесай

На възпоменанието за избухването на войната: Путин не е поканен, Тръмп е на голф

С мемориални събития в Полша през днешния ден се означават 80 години от нападението на нацистка Германия, с което стартира Втората международна война в Европа, само че основни държавни водачи от антихитлеристката коалиция отсъстват.

Присъствието на президента Владимир Путин бе сметнато за неуместно от домакините поради ролята на някогашния Съюз на съветските социалистически републики в унищожаването на полската страна с пакта Молотов-Рибентроп от 23 август 1939 година На 17 септември - по-малко от 3 седмици след нахлуването на Вермахта, Червената войска навлиза от изток и окупира полска територия до началото на нашествието против Съюз на съветските социалистически републики през 1941 година След 1945 година страната остава в руска орбита до 1989г.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп в последния миг анулира визитата си, за която Варшава приготви няколко двустранни съглашения. Той се оправда с настъпването на урагана " Дориан " към щата Флорида и че ще следи придвижването му от резиденцията в Кемп Дейвид, само че през днешния ден се оказа, че ще прекара деня в собствен голф клуб в щата Вирджиния. След това ще участва на съвещание на американската работа за битка с бедствията, до момента в който Вашингтон е показан в Полша от вицепрезидента Майк Пенс и съветника по национална сигурност Джон Болтън.

Британският министър председател Борис Джонсън също не дойде и английската делегация се води от външния министър Доминик Рааб. Кметът на Лондон Садик Кан е за мемориалните събития в Гданск с присъединяване на премиера Матеуш Моравиецки и зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Френският президент до последно не даде явен отговор дали ще взе участие, евентуално тъй като по този начин постъпи иАнгела Меркел. Еманюел Макрон е един от главните критици на евроскептичното национал-консервативно ръководство във Варшава и не е идвал в Полша, откогато пристигна на власт през 2017 година Поляците чакат пъвата му аудиенция да е реалност при започване на 2020 година

Германия е показана от президента Франк-Валтер Щайнмайер, само че в последния миг - съвсем незабавно, след известието на Тръмп, че няма да взе участие, Меркел разгласи, че също ще участва.

Полското държавно управление в последно време намерено приказва, че Германия би трябвало да заплати милиарди евро обезщетение за вредите и избиването на милиони полски жители. Берлин отвърна, че този въпрос от дълго време е организиран и завършен. Парламентарна комисия въпреки всичко приготвя оценка на желае и за тематиката през днешния ден загатна министър председателят Моравиецки. В словото си той сподели, че страната му е понесла големи материални, духовни, стопански и финансови вреди. " Трябва да беседваме за тези загуби, би трябвало да помним и да настояваме за истината и да пожелаваме обезщетения.

Президентът Щайнмайер изиска в слвото си амнистия от поляците за стореното от армията на Райха. Но критици на ръководещите във Варшава споделят, че настояването за репарации от главен търговски сътрудник и член на НАТО и Европейски Съюз се употребява за предизборни цели. Според тях това е типично за популистите п освета, прибягващи до проверка на историята, а от партията " Право и спаведливост " дават отговор, че на карта е заложена репутацията на страната на международната сцена и националната сигурност. На 13 октомври има парламентарни избори и ръководещите обвиняватопозицията, че не била защитила националното достолепие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР