С между 20 и 30% по-високи данъци ще плащат собствениците

...
С между 20 и 30% по-високи данъци ще плащат собствениците
Коментари Харесай

Собствениците на по-стари коли ще плащат с между 20 и 30% по-високи данъци

С сред 20 и 30% по-високи налози ще заплащат притежателите на по-стари коли от идната година. Това взеха решение депутатите, които одобриха на първо четене промени в данъчните закони. Окончателното решение обаче какъв брой да бъдат високи локалните данъци ще взимат общините. Според ръководещите с новите ремонти страната ни ще отговори на европейските екологични условия, опозицията пък счита, че това ще е спомагателна тежест за по-голяма част от българите.

 © Българска телеграфна агенция
Два са причините за смяната на данъчното законодателство - повече доходи в държавния бюджет и повишение на екологичните индикатори.

По данни на министерството на финансите към 67% от колите у нас са на възраст над 15 години, над 20 годишни са близо 40 на 100 от колите. Досега при установяване на налога значение имаха две съставни елементи - мощ на мотора и година на произвеждане.

Менда Стоянова, ръководител на бюджетната комисия към Народното събрание: Стъпката е много умерена и не повече от 20-30 % ще бъде налога на тези коли, като се има поради, че те по принцип са с по -нисък налог, това като сума няма да е огромна сума, която да утежни хората, само че мисля, че като общество е извънредно време да решим дали желаеме да продължаваме да се тровим с този въздух, който дишаме ние и нашите деца.
След 2019 година значение при определянето на налога ще имат два компонента- веществен и екологичен. Автомобилите, които дават отговор на документ за екологичност над ЕВРО 3, ще могат да получат отстъпка от близо 60% от налога. Тези с коли със документи сред ЕВРО 1 и ЕВРО 3 обаче ще заплащат с сред 10 и 40% по-високи налози.

Очакваните изгоди за държавния бюджет са 6 млн. лв. повече от леки коли и 13 млн. лв. повече от тежкотоварни коли под 3,5 тона.

Срещу поправките, въпреки и след гласуването в пленарна зала, се оповестиха от опозицията.

Иван Иванов, народен представител от Българска социалистическа партия: С този законопроект не знам дали схващат народните представители какво направихме днеска. Днеска подложихме на още едно тестване най-уязвимите обществени пластове в страната, точно тези български жители, които карат коли над 15 години, това е масата от българските жители. Колко българи могат да си разрешат нов, екологичен автомобил?
С новите текстове се стяга и контрола върху имотните налози като към този момент от данъчни облекчения няма да се възползват хората, заявили повече от едно главно жилище. Окончателно измененията в данъчните закони ще бъдат признати по ускорена процедура до седмица.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР