С медали и грамоти са удостоени самодейците от Кюстендилска област

...
С медали и грамоти са удостоени самодейците от Кюстендилска област
Коментари Харесай

Медали и грамоти за самодейците от Кюстендилска област от  XII Национален събор на народното творчество Копривщица 2022 

С медали и грамоти са удостоени самодейците от Кюстендилска област за представянето си на XII Национален събор на националното творчество Копривщица 2022, който се организира на 5, 6 и 7 август. 70 създатели от шест читалища в региона взеха присъединяване в събора. Това са Автентична фолклорна група с началник Миродинка Василева към НЧ „ Кирил и Методий 1927 “- с. Долно село, община Кюстендил, Група за достоверен фолклор с началник Слава Соколова към НЧ „ Просвета 1920 “- с. Граница, община Кюстендил, Фолклорна група „ Спасовица “ с началник Спаска Методиева от НЧ „ Спасовица 2008 “ – с. Николичевци, община Кюстендил, Женска фолклорна група с началник Силвия Гергинова към НЧ „ Пробуда 1927 “- с. Самораново, община Дупница, Женска фолклорна група „ Струмски лъх “ с началник Слава Соколова към НЧ „ Братство 1869 “- гр. Кюстендил, община Кюстендил.
Самодейните сформира се показаха с фолклорни осъществявания и традиции. Репертоарът на определени групи от област Кюстендил бе записан за БНР, в особено обособено студио в постройката на Община Копривщица.
„ България пее в Копривщица” е мотото, под което се организира тазгодишното издание на събора на националното творчество в гр. Копривщица, а подборът на участниците, в границите на регионалния стадий, бе осъществен от регионалните администрации. Организатори са Министерство на културата, Община Копривщица, регионална администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките. Българска телеграфна организация е измежду медийните сътрудници на форума.
Националният събор на българското национално творчество в Копривщица съществува от 1965 година Той е вписан в Регистъра на положителните практики за запазване на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО от декември 2016 година


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР