С материалната база в психиатричната помощ можем да се справим.

...
С материалната база в психиатричната помощ можем да се справим.
Коментари Харесай

Акад. Дроздстой Стоянов: В ПВУ са предвидени 27 млн. лв. за ремонти на психиатрии

С материалната база в психиатричната помощ можем да се оправим. От Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) има средства за асимилиране. Предвидени са средства в в размер на 27 млн. лева с Данък добавена стойност, които са незадоволителни да материалната база у нас.

Това заяви пред БНР акад. Дроздстой Стоянов, член на Експертния съвет по психиатрия към Министерство на здравеопазването. В понеделник от името на Националния съвет двамата зам.-председатели – доктор Стоянов и доктор Георги Йончев внесли в Народно събрание искане за целево финансиране, показа доктор Стоянов.

Той изясни, че към този момент имаме Национална тактика за психологично здраве, само че " както към този момент споделих, осъществяването на тази тактика среща противопоставяне, както от вътрешни по този начин и от външни фактори ".

" Най-общо би трябвало да потърсим сплотяващ знаменател. Съществува един добър програмен документ, съществува и орган, който да го приведе в осъществяването и задоволително положителни експерти, които да направляват дейностите по осъществяването. Но оттова нататък влизаме в режим на опълчване, както на персонални ползи по този начин и на разнообразни групировки, вътре в психично-здравната помощ или отвън нея ", сподели акад. Дроздстой Стоянов.

В предаването " 12+3 " той призна, че има установени пропуски в психиатричната ни помощ, а факторите, които оказват въздействие за забавянето на използване на родната Стратегия могат са се обобщят като " вътрешни и външни ".

" Вътрешните са свързани с взаимоотношения в общността на експертите, които се занимават с психологично здраве, както медици и по този начин и немедици. Външните са свързани с тези, в другояче тази много хетерогенна общественост, и останалите играчи в полето на опазването на здравето и обществените услуги ", сподели акад. Стоянов.

И описа по кое време стартират опитите да се усъвършенства психиатричната помощ у нас: През 2018 година е прегледан отчет в Народно събрание, предоставен от Министерство на здравеопазването, отчет на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА), в който имаше освен забележки, само че и доста рекомендации. В частност една от тези рекомендации бе основаването на Национална тактика за психологично здраве, която беше направена от работна група под управлението на настоящия здравен министър Христо Хинков през 2019 година

Академик Дроздстой Стоянов показа, че първите проблеми, които забавили  осъществяването на рекомендациите на ЕПА стартират още с построяването и приемането на тактиката.

" Различните гилдии не бяха съгласни, че назначено от Министерство на здравеопазването експертно тяло – работната група, е под управлението на Христо Хинков и мое присъединяване, че пишем тактика, а не са те ", показа психиатърът. Той изясни, че психиатри са били поканени да създадат това през 2018 година, само че откакто не реагирали е потърсена Екологичен потенциал

" Това, че пациентите са били жертви на принуждение е единствено един проблем. За мен по-големият проблем е, при лечебни заведения ситуирани към обитаемоте места, с достъпа до съответни медицински грижи оказване, да вземем за пример, на незабавна хирургична помощ или съвещания и лекуване в болнично лекуване – инфаркти, инсулти. Този тип услуги се реализират или посредством разбрицани остарели коли за спешна помощ, благосъстоятелност на тези лечебни заведения или посредством Спешна помощ. Това води до огромна закъснение, 3 часа, и може да бъде сериозно. Вторият проблем е консолидираното на пациентите ", разяснява акад. Дроздстой Стоянов.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР