С малко късмет, вече няма да има мечти - така

...
С малко късмет, вече няма да има мечти - така
Коментари Харесай

Обичайните неща е първа изложба на Института за съвременно изкуство за годината

" С малко шанс, към този момент няма да има фантазии " - по този начин Наталия Паунич приключва кураторския си текст към изложбата на Лидия Делич, показана през 2021 в изложба " Ойгстер " (Белград). Проектът, наименуван " Обичайните неща ", ще бъде показан от софийския Институт за модерно изкуство от 27 януари до 28 февруари в галерията на бул. " Васил Левски " 134.

" В белградското изложбено пространство са показани пет голямоформатни диптиха. Три от тях избрахме дружно с Лидия за изложбата в София, както и една по-стара, много по-малка по мярка работа, която ще посреща посетителите на входа ", споделя българският куратор Мартина Йорданова.

По думите ѝ наличието на единствено част от творбите от серията резервира изрече, само че неизбежно трансформира подтекста. Поставени в интериора на галерията в София, някогашен апартамент без разпознаваеми " домашни " детайли в него, живописните платна на Лидия Делич описват други истории. Някои са същински, други не чак до такава степен. Но въпреки всичко истории за случили се и неслучили се събития. Наративът се резервира, само че историята се трансформира, добавя Йрданова.

Вдъхновена от " Удавеният свят " на Джеймс Балард, Делич изследва места от всекидневието, предмети, които ги населяват и заобикалящия ги свят. " Отразявайки рутинни дейности, които се случват на територията на остров, на който съм прекарала избран интервал от време, отправям вниманието ни към растителността, живописните пейзажи и разказите, които скоро ще бъдат изгубени. Също по този начин посредством рисуването се стремя да запазя и споделям мемоари за събития, които един път изживени, просто отминават ", споделя авторката.

" Обичайните неща " е първата галерия от " Суперпозиции 2 / Заплитане 2022 ". Това е едногодишната изложбена стратегия на Института за модерно изкуство, която съдържа шест изложения, всяка резултат от съдействието сред художник и куратор, както и цикъл от просветителни събития и полемики. Програмата се осъществя с финансовото подпомагане на националния фонд " Култура ".

Лидия Делич живее и работи в Белград, Сърбия. Завършва живопис във факултета по изящни изкуства в Белград (2010) и получава докторска степен в катедрата за мултимедийно изкуство в Университета по изкуства, Белград (2015). Съосновател и член е на самостоятелното артистично пространство U10 Art Space в Белград. През 2017 година, показва Сърбия на Биеналето на младите художници (BJCEM) в Тирана, Албания. Заедно с още четирима актьори, Лидия Делич ще показва Черна гора на 59-ото Венецианско биенале през 2022 година В момента Лидия Делич работи във факултета по изящни изкуства в Белград като помощник.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР