С малки намеси в организацията на движението трябва да се

...
С малки намеси в организацията на движението трябва да се
Коментари Харесай

Фандъкова иска с малко намеси да насърчи движението в София

С дребни намеси в организацията на придвижването би трябвало да се насърчи пешеходното придвижване, велосипедното придвижване, само че и градският превоз.

Това разгласи столичният кмет Йорданка Фандъкова на взаимна конференция със " Спаси София ", отдаден на план за промяна на столичните булеварди " Патриарх Евтимий ", бул. " Витоша ", ул. " Фритьоф Нансен " и ул. " Георги С. Раковски ".

Фандъкова изясни, че рецесията с ковид накара доста хора да премислят метода си на пътешестване. Тенденция е общините и градовете да мислят по-бързо за пешеходците и велосипедистите. Проектът е част от пакет от планове, свързани за по-бързата реализация на велоалеите и пешеходните пространства, сподели кметицата.

По думите й това е план, който не изисква сериозен финансов запас, а с дребни намеси в организацията на придвижването да се предизвиква както пешеходното придвижване, велосипедното придвижване, само че и градския превоз. В плана е помислено за всички участници в придвижването и демонстрира нашата визия за превръщането на София в град на хората, посочи Фандъкова.

Тя подсети, че по плана се работило от дълго време още с разширението на метрото. Проектът претърпял промени, само че в този момент има доста по-добро решение, което основава сигурност за велосипедистите и основава една съгласуваност на велоалеите през центъра.

Фандъкова чака планът да бъде прегледан в СОС и по-късно да стартира работа по него.

В плана се планува по бул. " Патриарх " да бъдат построени две еднопосочни велоалеи, които свързват шест съществуващи велотрасета в мрежа. Освен това се планува по същия бул. да има баланс сред паркиране и проходимост.

По улица " Фритьоф Нансен " ще се запазят паркоместата и оптималното потребление на пространството. По бул. " Витоша " велоалеята се чака да бъде преместена на обезопасено място на пътното платно, а тротоарът се освобождава за пешеходци. Две нови безвредни пешеходни пътеки ще свързват квартала с парка на НДК. Така ще се реализира успокоено придвижване и двойно нарастване на местата за паркиране.

Фандъкова още един път акцентира, че със относително дребни намеси би трябвало да се реорганизира и да се трансформират елементи от града , които да бъдат ориентирани към всички участници в придвижването.

Предвижда се по план да бъдат построени още пет нови велоалеи, които могат да бъдат направени още през актуалната година.

Главният проектант Здравко Здравков добави, че с показания план столицата дава отговор на няколко въпроса - по какъв начин да бъде увеличено приоритизирането на велосипедния превоз в града .

Важно е да бъдат предоставени на хората велосипедни трасета, с цел да може да предпочетат подобен вид придвижване пред персоналните коли. Когато предоставим фактора време, съгласуваност и прелест на велоалеите хората биха слезли от колите си и биха пътували с велосипед, счита проектант Здравков.

Предстои да бъдат свързани огромните столични квартали " Дружба " и " Младост " с центъра на София , както и развиване на велоалеята по бул. " Пушкин " до кръговото на Бояна.

Той регистрира, че преди години броене посочило, че велосипедистите в София са малко над 1%, само че с просто око можело да се види какъв брой велосипедисти употребяват велоалеята по " Дондуков " да вземем за пример. Архитект Здравков е уверен, че по новия план доста повече хора ще стартират да употребяват велоалеите и ще слязат от колите си.

Той смята, че с развиването на велосипедната инфраструктура за идващите години ще може да бъде регистрирано най-малко 5% напредване с колела в града. Естествено няма да достигнем до 40% на велосипедистите, както е в Копенхаген, само че задачата ни е да накараме повече хора да слязат от колите и да предпочетат градския превоз, велосипедите или вървене пешком, настоя архитектът.

Запитан по какъв начин би коментирал сезирането на ДНСК за приключването на градежа на ITower и дали са в нарушаване сега, проектант Здравков помоли публицистите д а се извърнат към ДНСК по въпроса. Той не е получил мнение от прокуратурата по тематиката, само че в случай че получи такова, то от ДНСК трябвало да се заемат.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР