С мълчанието си досега за прословутата къща в Барселона българската

...
С мълчанието си досега за прословутата къща в Барселона българската
Коментари Харесай

Гешев, Борисов, Барселона

С мълчанието си до момента за прословутата къща в Барселона българската прокуратура сама се вкара в любовен триъгълник, подобен на кино лентата на Уди Алън " Вики, Кристина, Барселона ". В ролята на властния художник влезе някогашният министър председател Бойко Борисов, за който Иван Гешев към този момент втора година като основен прокурор, а преди този момент и като зам. основен прокурор не смее да каже и дума. Но това безмълвие не може да продължава доста дълго, в случай че политическата обстановка в София се промени по неуместен за Борисов и Гешев метод. Тогава къщата в Барселона може да се употребява освен за превръщането на падналия от власт Борисов в обвинен, само че и като мотив за искане за оставката на Гешев - в случай че над следствието се отвори чадър.

Досега беше доста комфортно и за Борисов, и за Гешев с този проблем да се занимава прокуратурата в Испания. Това разтоварваше Гешев от отговорността да води самодейно следствие, а Борисов можеше да бъде съвсем сигурен, че Испания няма да предприеме твърди дейности против огромен политически водач на партньорска страна. Испанските управляващи обаче върнаха паса и в този момент топката още веднъж е в полето на Гешев.

Ако някой е очаквал, че испанската прокуратура ще стигне до дъното на " Барселонагейт " вместо хората на Иван Гешев и ще сервира на тепсия отговора

забъркан ли е Борисов в пране на пари,

грубо се е излъгал. Разследването, в което протича и името на към този момент някогашния министър председател и водач на ГЕРБ, е трансферирано в България, тъй като българските магистрати са уверили испанските си сътрудници, че също проверяват проблема и дори са по-напреднали в процеса. Има логичност. Само че при обикновено функционираща прокуратура, която не е политически обвързана и чиято цел е да разкрие закононарушение, а не да удари или изпере някого. Българската прокуратурата не е такава - основният прокурор е безусловно безотговорен, разполага с неограничена власт и до момента не е посочил, че може да организира обективно следствие, изключително против хора с власт (официална или задкулисна).

Новината за прехвърлянето на делото " Барселонагейт " се разбра по чудноват метод. В навечерието на предварителните парламентарни избори един от забърканите в аферата - предприемачът Йордан Христов, разгласи в платена обява до Българска телеграфна агенция, че разполага с документ от испанската прокуратура, че следствието е прекъснато. Странно за какво обаче той не сподели документа. Което не попречи на куп медии да разпространят безрезервно изказванията му. Яснота внесе евродепутатът Елена Йончева, която преди години също алармира българската прокуратура за " Барселонагейт ". Тя изиска информация от главния прокурор на Прокуратурата за битка с корупцията и проведената престъпност на Испания. Алехандро Лусон Кановас й отговори, че двете прокуратури проверяват по едно и също време едни и същи лица и обстоятелства.  " Тъй като българското следствие е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по справедливи аргументи се намира в по-добра позиция от испанската да продължи следствието ", обяснява Кановас. Съгласно европейската правосъдна процедура, когато едни и същи обстоятелства или лица се проверяват от две прокуратури на две страни членки, следствието се поема от една от тях.

От писмото, показано от Йончева, става ясно, че българската прокуратура е изпратила поисканата от Испания информация на 12 март 2021 година Не се прецизира каква е тя. На 31 май 2021 година испанците трансферират цялото следствие на българските си сътрудници. Месец и половина по-късно обаче българската прокуратура не дава никаква информация по случая. " Сега " доста пъти безрезултатно търси по телефона говорителката на Гешев Сийка Милева. Въпроси по тематиката преди повече от седмица бяха изпратени и до пресслужбата на прокуратурата, само че както нормално се случва, и те потънаха някъде. Докато на 20 юли , че спецпрокуратурата води следствие за пране на пари още от предходната година, Борисов не е издирван за разпит след образуването на делото и повдигнати обвинявания няма.

5906/2019. Това е номерът, зад който във Върховната касационна прокуратура се крие следствието " Барселонагейт ". Той най-малко е представен от прокурор Кановас. В общодостъпния указател на преписките за него написа, че от 15 юни се " чакат материали от различен орган за решение на преписката ".

Любопитно е, че тъкмо преди хората на Иван Гешев да пратят в Испания материалите, с които да убедят сътрудниците си какъв брой са напреднали в следствието, българската прокуратурата публично твърдеше, че  

делото " Барселонагейт " на процедура е на трупчета

В формалните си отговори до евродепутатите през февруари т.г. Гешев разгласи, че няма нова информация по случая. Няколко месеца по-рано - през септември 2020 година, Гешев изясни на европарламента, че след сигнал от БОЕЦ Специализираната прокуратура е почнала кореспонденция по обявата в " Ел Периодико " от февруари 2020 г. Тогава изданието писа, че испанските управляващи разследват дали министър председателят Бойко Борисов има отношение към интернационална скица за пране на пари, през която от 2013 година в Испания са влезнали 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона компании - Numin Invest SL и Ema BGS SL. Двете сдружения са свързани с някогашната манекенка Борислава Йовчева. Става дума  за първокласно имение в каталунския град, в което живееше Йовчева с щерка си Ема. Въпреки че за нейн собственик се обявява предприемачът Александър Чаушев, къщата е апортирана във компания на младата жена и нейния татко Георги Йовчев. Веднага след експлоадирането на скандала имотът бе освободен и разгласен за продажба.

Според българската прокуратура откакто е била сезирана от БОЕЦ, тя е снела пояснения, включително от Борисов, упълномощила е данъчни проверки и инспекции на жители и компании, потърсила е съдействие от Англия и от Испания. От Испания обяснили, че следствието е класифицирано като " поверително " и по тази причина българската прокуратура може да получи информация единствено в директен контакт сред наблюдаващите прокурори. На 22 юли 2020 година в Испания е пратено името на наблюдаващия спецпрокурор от София. " Въпреки предоставените данни за контакт и миналия дълъг интервал правосъдните управляващи в Испания към момента не са се свързали с българските управляващи ", се оплакаха от прокуратурата предишния септември. Тогава версията на българските управляващи бе, че не могат да приключат следствието, до момента в който испанците не им пратят информация.

Има още един забавен подробност - от документите излиза, че  

българската прокуратура годишно стартира да работи по " Барселонагейт "

В писмото на прокурор Кановас до Йончева е представена една кореспонденция от 2019 година В края на февруари 2020 година държавното обвинение обяви, че се е самосезирало по обявата в " Ел Периодико ". Вероятно тъкмо за тази кореспонденция от 2020 година изяснява Гешев в отговорите си до Екологичен потенциал. 

Колкото и преписки да се нароят обаче, прокуратурата до момента не е намерила за нужно да осведоми публиката дали по някоя от тях има данни за осъществено закононарушение от Борисов, нищо че до неотдавна той беше министър председател. Нито качи на уеб страницата си протокола от неговия разпит, както е правила с други разпити. Вероятно, с цел да не забележим, че разпитът е монолог в жанр " джипка тв ".

Елена Йончева разкри, че Йовчева има и компания - Ema BGS SL, която няма активност, само че има впечатляващи доходи, идващи от хора от близкото обграждане на Бойко Борисов. През май 2019 г. Йончева разгласи, че 1.7 млн. евро са постъпили по сметка на компанията. Управител на сдружението е манекенката, а след това и нейният татко. Йончева твърди, че следенето на парите води до трима души - Иван Саздов, шеф на Tенис клуб " Банкя "  ЕООД и ръководител на инициативния комитет, който издига кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София през 2005 година, неговия съдружник Радослав Иванов, братовчед на Борисов, който към сегашния миг е притежател на фирма " Ипон ", и Йордан Христов, шеф на " Спортни парцели Приморско ".

Междувременно Йовчева се омъжи за Йордан Христов. Неотдавна някогашната Мис България Ивайла Бакалова описа по какъв начин й е помогнала да се откри в Дубай, тъй като

" това е фамилията на премиера, въпреки и той да не го признава "

Затвореният бутик и компанията Ema BGS S.L. пък бяха купени от съпругата на някогашен консултант в политическия кабинет на Бойко Борисов, показа . Магазинът е станал благосъстоятелност на Росица Велкова - някогашен специалист в ГЕРБ, замесена в разследването против лобиста Петер Хохегер. Тя, от своя страна, го е продала на някогашната брачна половинка на Светослав Спасов, който през първия мандат на ГЕРБ беше назначен като консултант в политическия кабинет на Борисов. Преди това беше известен активист от Национална движение „Симеон Втори", изкарал два мандата като народен представител. Като млад политик той ръководи Либералната младежка асамблея заедно с Делян Пеевски. Българската прокуратура обаче надали ще разнищи всички тези връзки независимо и обективно. За да бъде накарана прокуратурата да види най-малко част от мрежата и актьорите в този скандал, Гешев би трябвало да бъде допингиран политически. Защото правосъдната система в България работи единствено по този начин.

Автор: Доротея Дачкова

Източник: 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР