С лозунга “S. O. S. Спасете българския туристически превоз. Без

...
С лозунга “S. O. S. Спасете българския туристически превоз. Без
Коментари Харесай

Превозвачи на протест: Без нас няма туризъм

С лозунга “S. O. S. Спасете българския туристически транспорт. Без нас няма туризъм ”, рейсове, “случаен транспорт ” вършат автошествие в пет града на страната-София, Варна, Бургас, Русе и Пловдив, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В София се събраха 120 рейса, които потеглиха от Интер експо центъра, минаха през Министерския съвет, обиколи ха през “Сточна гара ” и още веднъж се върнаха при началната си точка.

“Искаме страната да ни забележи, тъй като от 18 март се опитваме да установим контакт с институциите, само че досега нямаме отговор. Ние имаме пет претенции, като три от тях са стопански ”, съобщи за БГНЕС Илия Запрянов, който е член на УС на Националното съдружие ” Случаен транспорт ”.

Той уточни, че едно от най-важните им претенции е страната, час по-скоро, да каже по кое време и при какви условия ще бъде възобновен туристическият транспорт.

“Искаме шестмесечно отсрочване на всички отговорности към бюджета за сектора така наречен ” данъчна почивка ”; най-малко 30 000 безплатна помощ, с цел да може да оцелее браншът. У нас има над 400 компании, които се занимават със ” инцидентен транспорт ”. Също по този начин до 100 000 лева безлихвено кредитиране и капиталови заеми до 300 000 с рента до 2% ”, разгласи Запрянов настояванията им.

Според него те няма да работят обикновено 5 месеца и по тази причина е належащо да бъдат подкрепени съответно.

Попитан за съществуващите благоприятни условия за поддръжка като безвъзмездната помощ до 10 000 лева, мярката 60/40, той разяснява, че те не могат да им оказват помощ.

“Мярката 60/40 е неработеща, защото ние не работим и при 0% оборот, ние няма по какъв начин да се възползваме от тази мярка. Втората мярка от 3000 до 10 000 лева, някои сътрудници се възползва ха от нея, само че не всички, защото това са разноските на една дребна компания на месец- за гаражи, осигуровки, за застраховки. Тя не ни прави кой знае каква работа, само че някои сътрудници се възползваха ”, изясни Запрянов.

Попитан дали към този момент има банкрутирали компании, той сподели, че има информация за две-три.

“На някои стартират да им взимат рейсовете, защото огромна част от сектора работи с заеми, които сега не може да обслужва. По-голямата част продължаваме да удържане ситуацията, само че докога никой не може да каже ”, разяснява той.

И добави, че са били търсени от Конфедерацията на автобусните превозвачи, само че не са приели поканата им да се причислят към тях.

“Ние преценихме, че желаеме сами да се представляваме. След което те се разграничиха от нас, което е въпрос на техен избор ”, разяснява Запрянов и увери, че това по никакъв метод не разделя сектора.

Над 40 рейса излязоха на протестно шествие из улиците и на Бургас. Превозвачите поддържат националния митинг, който е под надпис “Спасете туристическия транспорт ”.

Колоната, под звуците на клаксони, потегли от Летище Бургас и ще премине през съществени бургаски улици.

Около 60 рейса и бусове, всекидневно пренасящи туристи, направиха през днешния ден две обиколки на Пловдив в символ на митинг против съсипването на туристическия бизнес. И в случай че цялостната му обсада стана поради карантинните ограничения по отношение на COVID-19, то неналичието на съответна помощ от страната слага сектора пред риск от трайно закриване. В пловдивската част на митинга, който се организира по едно и също време от 12 часа и в София, Варна, Бургас и Русе, участваха 37 превозвачески компании, подкрепени и от екскурзоводските асоциации. Освен от Пловдив, протестиращите компании бяха и от Пазарджик, Панагюрище и други обитаеми места от района.
/БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР