С личната си съдба Васил Левски написа нашият национален епос.

...
С личната си съдба Васил Левски написа нашият национален епос.
Коментари Харесай

Радев: С личната си съдба Левски написа нашият национален епос

С персоналната си орис Васил Левски написа нашият народен епос. Това сподели в тържественото си слово в Карлово президентът Румен Радев по време на отбелязването на 182-та годишнина от рождението на Апостола.

" Преди 182 години от Карлово стартира земния живот на Васил Иванов Кунчев, с цел да стигне до едно черно бесило, трансформирало се в най-прекия път към безмъртието. " Венец от Бога " - по този начин Левски наричаше гибелта за отечеството. Някой беше пресметнал, че е живял 13 000 дни. За тези дни Левски обърна времето и изтръгна народа от робската незаинтересованост, даде на историята нов век, а на страната - намерение. Написа с персоналната си орис нашият народен епос и заживя в паметта на поколенията като Апостола на българската независимост. И така както свободата не може нито без екзарх, нито без Караджата, по този начин и ние не разделяме Дякона от Апостола ", сподели в тържественото си слово президентът Румен Радев.

Държавният глава акцентира, че Левски е нашият покровител пред времето и нашият съдник пред историята.

" Левски дефинира бъдещата страна единствено с една дума - храм. Днес този храм е оплячкосан. Демократската република е превърната в фон, зад който похитителите безчинстват. За тях е значимо да завоюват те, пък в случай че ще цялостен един народ да загуби. И украсяват кабинетите си с портретите на Дякона и чистят съвестта си с по някои негов откъс ", сподели Радев.

" Живеем най-вече свободно, само че мнозина са лишени от опцията да живеят почтено. Има ли независимост без достолепие? Някои имат вяра, че няма да им се държи сметка за безчинствата, други не има вяра в своето обезсърчение, че с дружни старания може да променим ориста си. Помним, че би трябвало да имаме равни права, само че постоянно не помня, че това важи и за нашите отговорности. Тази вечер още веднъж ще приказваме за Левски. Народът няма да реди слова от трибуните, тъй като знае, че има по-важно от словата и то е да доведем децата тук - в Карлово, в дребната къщица, където баба Гина още чака своя наследник. Да ги научим, че свободата не ще думи, а каузи. Да запазим този пламък жив, с цел да завоюва цялостен народ ", сподели още в тържественото си слово президента Румен Радев.

Днешният ден е празник на свободния дух за всеки българин. Особено горди с датата 18 юли са хората от Карлово - преди 182 години тук се е родил Апостолът на свободата. От сутринта десетки карловци и посетители на града се включват в редицата прояви във връзка годишнината от рождението на Дякона.

Честванията в родния град на Левски започнаха с тържествена света литургия в храма " Свети Николай " и поднасяне на цветя на гроба на майката на Апостола.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР