С левове ще плащаме в магазините до края на януари

...
С левове ще плащаме в магазините до края на януари
Коментари Харесай

Плащаме с левове до 31 януари 2025 г.

С левове ще плащаме в магазините до края на януари 2025 година Един месец след влизането ни в еврозоната ще може да плащаме с левове и евро, а по-късно в магазините ще одобряват единствено евро. Това е част от практичните въпроси, на които ще бъде дадена по-голяма публичност през идващите месеци. Европейската комисия в България разгласи, че стартира акция „ #ЗаЕврото в резюме ”, с която ще дава на жителите практическа информация за процеса на присъединение към еврозоната и отговори на най-често задаваните въпроси за еврото.

Понастоящем задачата, която българското държавно управление и Българска народна банка са сложили, е еврото да бъде признато “възможно най-скоро, само че не по-късно от 1 януари 2025 година ” Макар да няма нормативно условие, до момента всички страни са влизали в еврозоната от началото на календарна година заради на практика съображения като улеснение на осчетоводяването, данъчното облагане и т. н.

Преди да влезем в еврозоната ще бъде направена оценка за готовността ни да приемем еврото. Тя се прави посредством конвергентни отчети на ЕЦБ и Европейската комисия (ЕК). Следващият подобен отчет ще бъде през юни 2024 година Ако той е позитивен, България ще влезе в еврозоната от началото на 2025 г.

Замяната на лв. c eвpo ще стане пo ceгaшния кypc 1,95583 лева зa 1 eвpo. Превалутирането на заплати и цени ще стане посредством потребление на всичките пет знака на валутния курс след десетичната запетая и сумата ще се закръглява до втория знак. Ще бъде употребявано математическото предписание за закръгляване - когато третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет, вторият знак след десетичната запетая остава неизменен, а в случай че третият знак след запетаята е еднакъв или по-голям от пет, вторият знак се усилва с едно.

Парите във всички банкови сметки автоматизирано ще бъдат превалутирани в евро от деня на влизането ни в еврозоната. Така хората ще могат за теглят от банкомати и от офиси на банки единствено евро.

Един месец откакто Съветът на Европейски Съюз вземе решение за приемане на еврото в България, ще влезе в действие условие за наложително обозначаване на цените по едно и също време в левове и евро. Това обвързване ще продължи да бъде в действие 12 месеца от датата на приемане на еврото.

От датата на въвеждане на еврото Българската национална банка ще обменя гратис, в безкрайно количество и без ограничаване във времето, банкноти и монети от левове в евро по формалния валутен курс 1,95583 лева зa 1 eвpo.

През първите шест месеца от датата на въвеждане на еврото в България банките и “Български пощи ” ЕАД ще обменят гратис на каса банкноти и монети от левове в евро по формалния валутен курс. През идващите шест месеца банките ще продължат да обменят банкноти и монети от левове в евро, само че ще имат право да постановат такса за тази услуга. След приключването на първите 12 месеца от въвеждане на еврото банките и “Български пощи ” ЕАД могат да преустановят услугата за обмяна на банкноти и монети от левове в евро в брой.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР