С лекцията си за професията съдия“ – Как се става

...
С лекцията си за професията съдия“ – Как се става
Коментари Харесай

Среща на съдия с единадесетокласници от във Варна

С лекцията си за специалността „ арбитър “ – „ Как се става арбитър – условия, съгласно Закона за правосъдната власт? Човекът под тогата - качества, които би трябвало да има съдията. Статут на административните съдии в Република България “ продължи арбитър доктор Марияна Ширванян серията от срещи на магистрати от Административен съд – Варна с възпитаници от Варненска комерсиална гимназия „ Г.С.Раковски “.

Събитието е по Образователната стратегия на Висш съдебен съвет „ Съдебна власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “.

Домакини на беседата бяха XI “а “ клас, с учител по право госпожа Зорница Любчева. Младите хора научиха за провокациите, които стоят всекидневно пред индивида под тогата, за пътя, който би трябвало да извърви всеки, който желае да правораздава в правосъдната зала, за ролята на независимостта на съдиите, като едно от главните условия в родното ни законодателство, за нуждата от бързо и дейно правосъдие.

Съдията се спря по в детайли на реда, по който се прави назначението на един арбитър и неговото кариерно развиване, ролята на Висшия правосъден съвет и по какъв начин този ред е избран в Закона за правосъдната власт и Наредбите за атестации на съдиите. Специално внимание обърна магистратът на Етичния кодекс на българските магистрати, в който се дефинират нормите за държание на един арбитър в връзката му с сътрудниците, жителите и в обществото като цяло.

Как фамилията и околните на съдията са свързани и виновни за своето държание в обществото, показа с учениците арбитър доктор Ширванян от своя персонален опит, като сложи акцент на високите упования на обществото към всеки един, който правораздава.

Повишеният интерес от учениците към срещата със арбитър доктор Марияна Ширванян и ролята на съдията в един правосъден развой по натурален път мина в покана към единадесетокласниците и техния учител за подготовка и изнасяне на привиден правосъден развой по административно дело, на което арбитър Ширванян е била докладчик. С думите: „ За да усетите какво е да си „ индивидът под тогата “, насочвам към Вас покана да участвате в образователен правосъден развой и да съумеете най-малко за малко „ да влезете в обувките на един магистрат “ – се обърна към младежите съдията.

Административен съд – Варна работи седма поредна година взаимно с Варненска комерсиална гимназия по Образователната стратегия на Висш съдебен съвет. През годините, взаимно с учениците от гимназията, бяха извършени близо 70 срещи, състезания за есета, анкети, визити на учениците на правосъдни съвещания и в Деня на отворените порти, просветителни срещи и полемики със съдии, присъединяване в конферентни срещи и конгреси, симулативни правосъдни процеси.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР