С лекция на тема Разделение на властите, според Конституцията на

...
С лекция на тема Разделение на властите, според Конституцията на
Коментари Харесай

Във Враца започнаха лекциите по Образователната програма на ВСС

С лекция на тематика „ Разделение на управляващите, съгласно Конституцията на Република България " Независимост на правосъдната власт. Функция и конструкция на правосъдната власт “ във Враца стартира Образователната стратегия на Висш съдебен съвет за тази образователна година.

Лекцията бе изнесена в два дни от тази седмица пред възпитаници от 9, 10 и 11 клас на две учебни заведения във Враца - СУ „ Никола Войводов “ и СУ „ Христо Ботев “.

През тази образователна година трима съдии от Окръжен съд – Враца, прокурор и двама следователи от Окръжна прокуратура – Враца ще вземат участие взаимно в Образователната стратегия „ Съдебната власт - осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “ на Висш съдебен съвет.

Лектор на първата сказка бе Люба Лазарова – следовател в Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Враца, като в лекцията в СУ „ Христо Ботев “ взе участие и различен преподавател по програмата – следовател Цветелина Царска.

След края на беседите двете дадоха отговор на въпросите, заложени от учениците.

Всеки месец до края на образователната година в СУ „ Никола Войводов “ и в СУ „ Христо Ботев “ ще бъде изнесена по една лекция, чиято цел е да запознае учениците със структурата, функционалностите и смисъла на правосъдната власт в Република България.

Сред подбраните тематики са показване на специалностите арбитър, прокурор и следовател; специфичност на другите типове правораздаване – наказателно, гражданско и търговско; децата и правораздаването - очевидци, жертви и причинители на закононарушения, децата и домашното насилие; децата и кибер закононарушенията с акцент върху заплахите в интернет и обществените мрежи.



Финалът на Образователната стратегия на Висш съдебен съвет във Враца за образователната година ще бъде през май 2024 година в Съдебната палата в града, където под формата на викторина с въпроси и награди учениците ще покажат и затвърдят своите познания, добити по време на лекциите, и ще се срещнат на място с главните звена в съда и прокуратурата.

Образователната стратегия „ Съдебната власт - осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “ се реализира след подписано съглашение за съдействие сред Висшия правосъден съвет и Министерството на образованието и науката.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР