С леко закъснение на премиера в оставка и 20 точки

...
С леко закъснение на премиера в оставка и 20 точки
Коментари Харесай

МС с две заседания за седмица, Денков обеща плавен преход към служебен кабинет

С леко забавяне на премиера в оставка и 20 точки в дневния ред стартира предпоследното съвещание на кабинета в оставка на Николай Денков.

В началото му министър-председателят разгласи, че тази седмица съвещанията ще са две: с цел да могат да се свършат всички неотложни задания.

" До края на това държавно управление остава към седмица, само че дилемите не понижават. Тази седмица Министерският съвет ще заседава два пъти – в понеделник и в сряда, както поехме ангажимент, с цел да свършим оптимален брой задания и да осигурим равномерен преход към работата на служебното държавно управление ", сподели Денков.

Сред точките в дневния ред най-вече са тези, свързани с отпущането на спомагателни средства в разнообразни сфери.

Общо 72 млн. лева ще отидат за увеличение на заплатите в две министерства - на образованието и на културата, както и в общините.

" Това е единствено първата част от нарастването на заплатите, за които поехме ангажимент с бюджета за тази година. В сряда ще имаме последващо решение за още по-голям кръг от хора в администрацията, " сподели още Денков. Други 32 млн. лева отиват за доставката на 76 осъвременени вагона от Deutsche Bahn за БДЖ.

Очаква се първите 19 от тях ще дойдат в България в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ. С тях ще се обнови над 20 % от преносимия състав на БДЖ, който сега е над 40-годишен.

За справяне с демографската рецесия държавното управление отпуска 15 млн. лева от бюджета на здравното министерство за скрининг на детското и репродуктивното здраве.

Въпреки че в конституцията няма период, в който посоченият за длъжностен министър председател би трябвало да показа състав на кабинета, при връчването на мандата за съставянето му президентът изиска от ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев това да се случи най-късно до събота.

След това се чака президентът да организира и съвещания с политически партии, преди да назначи служебния кабинет, този път без да разпуска Народното събрание.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР