С лека ръка и без грам притеснение президентът на Република

...
С лека ръка и без грам притеснение президентът на Република
Коментари Харесай

Милорад Додик - босненският сърбин, който иска да преначертае Балканите

С лека ръка и без грам терзание президентът на Република Сръбска Милорад Додик преначерта пред камерите на Дъждовни води границите на Балканите. Този човек се е впуснал в доста рискови мечти, написа в тази връзка Ерих Ратфелдер за " Дойче веле ".

Географските карти на този район към този момент са били променяни, а границите са били чертани отначало. При първия план за " Велика Сърбия " това докара до кървава война, от която в последна сметка изгубиха всички. Но това явно не пречи на Милорад Додик, президента на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, да си мечтае за нови промени в образа на Югоизточна Европа.

Планът на Додик

Пред камерите на Дъждовни води Додик без грам терзание начерта напълно нови граници върху картата на района. И с лека ръка просто зачерта някои от съществуващите. В неговите показа по-голямата част от днешна Република Сръбска би трябвало да се причисли към Сърбия, също както и северната част на Косово. Додик се държи като някакъв популярен военачалник, който има властта да пренарежда света.

Съвсем нищожен подробност е, че в неговите проекти градчето Требине и част от Източна Херцеговина се дават благосклонно на Хърватия. Така Додик на процедура поддържа фантазиите на Загреб за присъединение на части от Босна и Херцеговина към територията на Хърватия. Ситуацията доста припомня за годините на войната в някогашна Югославия, когато водачите на босненските сърби Радован Караджич и Ратко Младич, както и водачите на босненските хървати Мате Бобан и Ядранко Пърлич на процедура преследваха една и съща цел - да откъснат колкото може повече земи от Босна и Херцеговина и да ги причислят към съответната " държава-майка ".

Миналата седмица Хагският арбитражен съд произнесе окончателната присъда против Ратко Младич. Скоро същото чака и Ядранко Пърлич. Така етническите чистки, предизвикали гибелта на десетки хиляди цивилни жители, ще получат най-накрая правосъдно отмъщение. Само че следствията от политиката на Младич се усещат и до през днешния ден. Дейтънското съглашение на процедура възнагради сръбските военнопрестъпници с териториалната делба на някогашна Югославия. И в случай че в изявлението за Дъждовни води Додик дава позитивна оценка за Дейтънското съглашение, той го прави точно заради този факт.

Сега Додик преследва следната тактичност: просто изчаква. Вече не заплашва с референдум за самостоятелност, само че продължава да си мечтае за сходно развиване. И слага под въпрос жизнеспособността на Босна и Херцеговина като страна. Нищо, че босненските сърби и той самият направиха всичко допустимо, с цел да задълбочат разединението на страната, да унищожат трудно постигнатия прогрес към реинтеграция, да блокират връщането на прокудените в родните им места и да вгорчат живота на тези, които все пак се завърнаха.

Опасни мечти

Да, самият Додик има решителен принос за политическата и икономическа обсада на Босна и Херцеговина. Той докара хората в Република Сръбска (а и в останалата част на страната) до непоносима икономическа обстановка. Бедността и безперспективността принудиха мнозина да емигрират - обширни елементи от Република Сръбска са съвсем обезлюдени. Но всичко това явно не интересува Додик.

" Великият пълководец " в този момент даже упреква Сърбия, че не била в положение да следва неговата политика. Сърбия трябвало да признае Косово, с цел да удари най-накрая часът за отделянето на Република Сръбска от Босна и Херцеговина.

Онези, които преди 26 години начертаха нови граници върху картата на Югоизточна Европа, бяха подготвени на всичко - да унищожат освен " врага ", само че и личното си общество. В наши дни Европа ще направи най-добре, в случай че по безапелационен метод покаже на Додик, че политици с сходна идеологическа ризница нямат нищо общо със западните полезности и по тази причина не съществува никаква база за съгласие с тях. Още повече, че самият Додик осъзнава доста добре какъв брой мощно е уязвим - неговият режим е колабирал финансово и зависи напълно от помощите на интернационалната общественост. Дори руснаците няма да го финансират постоянно. Опасните му мечти служат само на него самия. И на устрема му да се задържи на власт.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4604)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР