С лед Втората световна война германската икономика се разпада. Бойните

...
С лед Втората световна война германската икономика се разпада. Бойните
Коментари Харесай

Тайната на германското икономическо чудо след ада на войната

С лед Втората международна война немската стопанска система се разпада. Бойните дейности, дружно с политиката на Хитлер на „ изгорената земя”, са сринали 20% от всички жилища. Производството на храна на глава от популацията през 1947 година е единствено 51% от равнището му през 1938 година, а формалната дажба, избрана от окупационните сили, варира сред 1040 и 1550 калории дневно. Промишленото произвеждане през 1947 година е единствено една трета от равнището от 1938 година, написа професорът по стопанска система Дейвид Р. Хендерсън в „ ”

Освен това огромен % от мъжете в трудоспособна възраст в Германия са мъртви. Смятало се, че Съединени американски щати ще би трябвало да устоят Западна Германия. Но единствено две десетилетия по-късно немската стопанска система още веднъж е измежду водещите в света.

А по-малко от 10 години след войната хората към този момент приказват за немското икономическо знамение.

Два са главните фактори то да се случи - валутната промяна и премахването на ценовия надзор през 1948 година Друг фактор е намаляването на пределните данъчни ставки по-късно през 1948 година и през 1949 година



Дотогава немският народ е живял при непоколебим ценови надзор в продължение на дванадесет години и дажби в продължение на девет години. Националсоциалистите на Адолф Хитлер постановат ценови надзор през 1936 година, с цел да може страната да купува военна техника, горива, храни, облекла и оръжия на изкуствено занижени цени.

През ноември 1945 година съдружниците - Съединени американски щати, Англия, Франция и Съветският съюз, се съгласяват да запазят ценовия надзор. В американската окупационна зона показателят на разноските за живот през май 1948 година, изчислен по следени цени, е 31 % над равнището през 1938 година В същото време, след дългите години на надзор над цените и нормирано ползване, спестяванията на германците са петкратно по-високи.

Изкуствено занижените цени водят до продължителен дефицит. Много фамилии са принудени сами да отглеждат храната си. Други всеки уикенд отиват в провинцията, с цел да се снабдят с хранителни артикули, постоянно на бартер.

Германският икономист Валтер Ойкен написа, че бартерът и самостоятелността са несъвместими с обширното разделяне на труда и че икономическата система е „ сведена до примитивно състояние”.



Ойкен е водач на школа икономисти, наречена „ Soziale Marktwirtschaft” или „ обществена пазарна икономика”, основана в немския университет във Фрайбург. Нейните членове ненавиждат тоталитаризма и му се опълчват даже по време на режима на Хитлер. Сред тези икономисти са Вилхелм Рьопке и Лудвиг Ерхард.

Рьопке се застъпва за валутна промяна, тъй че количеството на валутата да бъде в сходство с количеството артикули и за премахването на ценовия надзор. Лудвиг Ерхард поддържа същите тези.

В разгара на войната самият Ерхард написа меморандум, в който излага визията си за пазарната стопанска система. От документа излиза наяве, че нацистите би трябвало да бъдат победени.



Политиците в следвоенна Германия обаче се опасяват промени и от инфлацията, която ще пристигна с освобождението на цените.

В същото време Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Англия желаят новото немско държавно управление да е формирано от хора, противопоставили се на нацизма. Така Ерхард става баварски министър на финансите през 1945 година А откакто Съюз на съветските социалистически републики се отдръпва от Съюзническия надзорен орган, икономистът към този момент има независимост за промени.

Той подхваща валутна промяна – деноминация на марката, на 20 юни 1948 година Резултатът е към 93% стесняване на паричното предложение.

През юли 1948 година Ерхард по лична самодейност отстранява нормирането на храните и приключва всевъзможен надзор на цените. Следва понижаване на данъчните ставки.



Германец със междинен приход през 1950 година получава годишно малко под 2400 марки, облагани с пределна данъчна ставка от 18%. Доходът на същия този човек преди промените би бил обложен с 85%.

Ефектът върху западногерманската стопанска система е неотложен. Духът на страната се трансформира за една нощ. Магазините в понеделник, 21 юни, са цялостни със артикули, защото хората осъзнават, че парите, за които ще ги продадат, ще костват доста повече от старите марки.

През май 1948 година служащите отсъстват от работните си места приблизително по 9,5 часа седмично, частично тъй като получават малко, частично, тъй като би трябвало да търсят храна. Към октомври междинният брой отсъствия е понижен до 4,2 часа седмично.

През юни 1948 година индустриалното произвеждане е единствено 51% от равнището от 1936 година, само че до декември се покачва до 78%. А към 1958 година към този момент е повече от четири пъти по-високо, по отношение на равнищата преди промените. В същото време Източна Германия е в застой.

Тъй като концепциите на Ерхард дават резултати, първият канцлер на новата Федерална република Германия Конрад Аденауер го назначава за министър на стопанската система и той заема този пост до 1963 година, когато самичък става канцлер.

Така стигаме до мита, че икономическото знамение на Федерална Република Германия се дължи на Плана „ Маршал”. Не може ли възраждането на Западна Германия да се отдаде основно на помощта от Съединени американски щати? Отговорът е негативен.



Причината е елементарна - помощите за Западна Германия не са задоволително огромни. Те възлизат на едвам 2 милиарда $ до октомври 1954 година Дори през 1948 година и 1949 година, когато Планът „ Маршал” е в пика си, прехвърлянията по него са по-малко от 5% от немския народен приход.

В същото време други страни получават надалеч повече от Съединени американски щати, само че записват по-нисък стопански напредък.

Освен това, до момента в който Западна Германия получава помощи, тя също по този начин изплаща репарации, надхвърлящи 1 милиард $. И най-после съдружниците начисляват на германците 7,2 милиарда марки годишно (2,4 милиарда долара) за разноските за окупиране на Германия.

Това, което за мнозина наподобява като знамение, в действителност е разследване от дейностите на Ерхард и от други икономисти от школата във Фрайбург, разбиращи вредите, които могат да бъдат породени от инфлацията, съчетана с надзор на цените и високи данъчни ставки, както и огромните облаги за продуктивността, които могат да бъдат освободени посредством ограничение на инфлацията, унищожаване на контрола на цените и понижаване на високите пределни данъчни ставки.
 Берлин, 1959 Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Една русокоска срещнала друга и си приказват: - Мила, защо мечтаеш? - Ами да срещна положителната самодива и тя да ме попита за какво… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниНашествие на полски мишки принуди австралийските управляващи да стартират евакуация на стотици пандизчии и личен състав от затвор в щата Нов Южен УелсТялото е намерено от сътрудници на умрелия малко преди 12 часаЗа какво се извини 19-годишната звезда, спечелила " Грами " Приложението се е появило в телефоните на хора в американския щат МасачузетсПрез последната седмица в Германия съвсем не минава ден, в който да не се оповестява за удавили се хора. Повечето от жертвите са деца, измежду които и три девойки от България. Защо се стига до тези трагични произшествия?Разликата сред двете водещи политически обединения към този момент е единствено 1,5%Извършителят е престъпно проявенОчакват се до 38-39 градуса на обособени места в странатаToyota е компанията, която намерено отстоява позицията си, че електрическите автомобили не са панацеята, която ще реши всички проблеми.Те оферират технологията да не се употребява на обществени местаБроят на дейните случаи в България понижава до 9 966 и е най-ниският от 15 октомври 2020 г.Причинени са вреди на над 100 къщи, има ранени, тук-там е прекратено електроподаванетоНаправени са му били разнообразни проучвания, като последното е било през вчерашния ден - скенер, а при слагане на масата в скенера, то е починалоСлед нещастието край Шабла дамата на починалия водач на МиГ 29 - майор Валентин Терзиев избра да се довери на екип на NOVA, с цел да опише своята версия за случилото се в нощта на 9 юниКакво се трансформира?В столичното Първо районно управление (на МВР) е бил арестуван 42-годишен мъжОт мрежата Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР