С кворум от 127 народни представители започна пленарното заседание в

...
С кворум от 127 народни представители започна пленарното заседание в
Коментари Харесай

С подкрепата на ДПС и Воля, без БСП - депутатите събраха кворум

С кворум от 127 народни представители стартира пленарното съвещание в Народното събрание през днешния ден.

Регистрацията съумя от първия път, въпреки депутатите от Българска социалистическа партия да не участват в зала и да оповестиха, че се причисляват към митинга.

В зала се записаха ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Обединени патриоти ", " Воля " и част от самостоятелните депутати.

Народни представители от Българска социалистическа партия упрекнаха Движение за права и свободи, че поддържа кворума в Народното събрание.

 Снимка: Bulfoto

От своя страна депутатът от ГЕРБ Тома Биков разяснява, че ръководещата коалиция е работила и в по-тежък режим - преди година, когато Българска социалистическа партия месеци наред не влизаха и не се записаха в зала.

На въпрос ще подаде ли държавното управление оставка Биков сподели пред Нова телевизия: " Нашата позиция, че сега няма да подадем оставка, не е подбудена от това, че толкоз доста желаеме да сме в ръководството още 6 месеца. При оставка и отиване на предварителни избори казусът е следният - машинното гласоподаване отпада, Народното събрание се разпуска. Нито един стопански и обществен закон не могат да бъдат признати в границите на служебно държавно управление. Това значи никакви ограничения във връзка с икономическата рецесия. Не може да има актуализация на бюджета, с цел да се приложат тия ограничения, нито да бъде признат за идната година ".

Според него при един подобен сюжет България ще затъне в икономическа, а най-вероятно и в политическа рецесия, защото няма гаранция, че ще бъде формирано ново държавно управление. Биков акцентира, че ръководещите пробват да приготвят страната за идната година и да се погрижат за потърпевшите от рецесията.

Тома Биков е оптимист, че работата на Народното събрание и държавното управление няма да е под блокада.

Месечни парични награди за четирима създатели

Още със започването на съвещанието Народното събрание гласоподава и отпусна пожизнено, в размер на 700 лева месечно, държавни парични награди за особени заслуги към българската страна и нацията, за изключителни достижения и повсеместен принос в региона на културата на четирима създатели. Това са Антраник Шаварш Арабаджиян /Астор/ - илюзионист, " Доктор хонорис идея " на магичните науки на БАН; Димитър Георгиев Коруджиев - публицист, културен активист и общественик; Ивайло Димитров Балабанов - поет; и Янко Христов Миладинов - композитор, аранжор, реализатор, диригент.

Решението беше взето единомислещо със 111 гласа " за " по предложение на Министерския съвет.

Средствата, нужни за тези пожизнени държавни парични награди, се изплащат посредством бюджета на Министерството на културата.

На мястото на някогашния правосъден министър Данаил Кирилов, който през вчерашния ден напусна и Народното събрание, се закле като нов депутат от ГЕРБ Лиляна Друмева.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР