С кворум от 121 депутати - точно необходимият минимум, на

...
С кворум от 121 депутати - точно необходимият минимум, на
Коментари Харесай

ДПС не се регистрира заради машинното гласуване, но парламентът събра кворум на косъм

С кворум от 121 депутати - тъкмо нужният най-малко, на косъм през днешния ден стартира работата на Народното събрание, където ще бъде гласуван на второ четене Изборният кодекс. Това стана, откакто от Движение за права и свободи обявиха, че няма да се записват поради отстъплението на ГЕРБ от цялостно машинното гласоподаване.

 Правната комисия отхвърли препоръчаната от ГЕРБ смесена система за избор на Велико народно събрание Виж още

По време на регистрацията от залата към този момент обичайно за новия сезон отсъстваха и народните представители от Българска социалистическа партия, които обаче влязоха в залата, когато кворумът беше събран. Още преди дни водачът на социалистите Корнелия Нинова разгласи, че ще се върнат единствено за разискването на машинното гласоподаване.

Вчера правната комисия в Народното събрание одобри предлагането на ГЕРБ за гласоподаване и с машини, и с бюлетини в секции с над 300 гласоподаватели, като до този миг беше решено в тях вотът да бъде единствено машинен.

По този мотив през днешния ден, минути преди 9 часа, водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и депутати от партията дадоха ексклузивен брифинг. Той разгласи позицията им, само че не отговори на въпроси.

" Няма да се записваме през днешния ден в зала поради Изборния кодекс, предложенията на ГЕРБ са оттегляне от честността, прозрачността и демократичността на изборите . Конкретната причина е машинното гласоподаване и хаосът, който се основава с измененията в закона. Движение за права и свободи е за елиминиране на недействителните гласове, елиминиране на субективния фактор при преброяване не бюлетините, елиминиране на грешките в секционните протоколи, без да се отстрани опцията за хартиено гласоподаване, както желаят от ГЕРБ. Тези проблеми биха се решили посредством машинно броене на бюлетините и машинно разпечатан секционен протокол. Така наложеният план на ГЕРБ на Изборен кодекс не взема решение нито един от проблемите. Напротив - основава предпоставки за безпорядък и фалшификации ", сподели Карадайъ.

Преди дни Народното събрание проработи, с помощта на това, че Движение за права и свободи се записва. Тогава от Българска социалистическа партия ги упрекнаха, че поддържат кворума.

Междувременно през днешния ден водачът на гражданската платформа " Изправи се. БГ " пред Народното събрание също против решението за анулация на цялостното машинно гласоподаване.

Очаквайте детайлности...
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР