С кредит от 50 000 лева общинския пазар в Монтана

...
С кредит от 50 000 лева общинския пазар в Монтана
Коментари Харесай

Разширяват общинския пазар в Монтана в 50 000 лева

С заем от 50 000 лв. общинския пазар в Монтана ще бъде уголемен. Искането за кандидатстване за банков креди бе прегледано на вчерашното съвещание на общинския съвет. В докладната бележка на шефа на сдружението Стилиян Каменов е конкретизирано, че средствата ще бъдат употребявани за планиране и създаване на нови площи за непрекъсната търговия на територията на общински пазар.
Съветниците утвърдиха три докладни мемоари от кмета Златко Живков за финансиране на проектопредложение на общината по разнообразни стратегии. Два от плановете са по Оперативна програма Интеррег България – Сърбия. „ Да запазим околната среда” е с сътрудник община Медиана гр. Ниш. Предвижда се по него да бъде купена сметосъбираща техника. Партньор по плана „ Спортни действия за младото бъдеще в трансграничния регион” е община Пирот. По него би трябвало да бъде реконструиран стадиона в с. Николово, с което се чака да се усъвършенства устойчивостта на развиване на трансграничния район посредством съдействие в културната, обществената и екологичната сфера. Общата стойност на предлагането е 1 млн лева, разпределени по равно сред сътрудниците.
Третото предложение е пред ПУДООС. Проектът е за рехабилитация на съществуващи магистрални водопроводи в парк „ Калето”, парк „ Огоста” и парк „ Слънчева градина”., като общината кандидатства за безплатно финансиране.
Приет бе и доклад за осъществяването на общинската стратегия за ръководство на дейностите с отпадъците за 2017 година
17 273 тона боклуци от почистването на улиците в града и 23-те села са признати в Регионалното хранилище за боклуци предходната година. От тях 15 678 тона са сепарирани, като са отделени рециклируеми съставни елементи. Така са получени 380 тона рециклирана хартия, черни и цветни метали и стъкло предадени за по-нататъшно оползотворяване.
Общината продължава работата си по осъществяване на плана за създаване на център за разделно събиране на едрогабаритни, рискови боклуци от семействата. Общата сдтойност на този план е 3 592 000 лева, предходната година са усвоени 935 614 лева Общината чака решение и по импортирания в Екоминистерството план за създаване на апаратура за разделно събрани зелени и биоразградими боклуци.
Продължава разделното събиране на боклуци в цветни контейнери. В града са ситуирани 100 бр. жълти, 93 сини и 93 зелени контейнери за разделно събиране на хартия, метал, пластмаса и стъкло. В тази активност сътрудник на Монтана е „ Екопак България” АД. Извозването на събраното в цветните контейнери се прави по график: понеделник и вторник – транспортиране на пластмаса. Два пъти месечно се извозват хартия и метали, веднъж – стъкло.
Миналата година община Монтана е продала седем общински жилища. Според показана пред съветниците информация общината има 73 жилища в жилищни блокове и 41 в отчуждени жилищни здания. В общинския жилищен фонд са и 15 ведомствени жилища, които се употребяват от Драматичен спектакъл – 7 бр, Гимназията с преподаване на непознати езици 2, прокуратура 1, ОД на Министерство на вътрешните работи 1 и едно на служителка в кметство с. Габровница. В две от общо седемте аварийни общински жилища сега са настанени нуждаещи се жители. Три от жилищата се употребяват от общината.
Заради неприятното положение на някогашните военни жилища в село Габровница, които към този момент са благосъстоятелност на общината три от тях бяха извадени от общинския жилищен фонд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР