С кредит от 10 милиона лева, община Харманли ще плаща

...
С кредит от 10 милиона лева, община Харманли ще плаща
Коментари Харесай

Заем за обезщетения: Община Харманли тегли 10 млн. лв. кредит заради трагедията в Бисер

С заем от 10 милиона лв., община Харманли ще заплаща обезщетение на потърпевшите при наводнението в село Бисер през 2012 година Срещу общината са заведени 33 желае, по част от които тя към този момент е наказана.

Общата стойност на исковете е над 4 милиона лв.. А лихвите са за над 5 милиона лв., уточни Мария Киркова- кмет на община Харманли.
Община Харманли желае да тегли 10 млн. лева заем за компенсации за потърпевшите при наводнението в с. Бисер През 2012 година починаха 9 души, а против общината бяха заведени 33 цивилен каузи
На 6 февруари 2012 година Тодор Тодоров губи татко си в наводнението заляло Бисер. След потопа, провокиран от скъсаната стена на язовир Иваново, майка му отключва редица болести, той – също.

8 години по- късно фамилията му осъди общината за 80 хиляди лв. за породените премеждия.

След потопа лишил 9 човешки живота, част от потърпевшите получиха нови къщи, а селото - нов мост и улици, само че това не спря хората да си потърсят правата в съда.

При бюджет от 25 милиона, общината не може да отдели 10 за компенсации. И тегли заем.

А кой ще понесе наказателната виновност - към момента не е ясно, откакто съдът върна на прокуратурата следствието за наводнението в Бисер.
Село Бисер пет години след потопа – вяра за отмъщение няма Дни преди годишнината следствието е спряно и локалните поданици не имат вяра, че виновникът ще бъде открит и осъден
Обвинен за нещастието бе някогашният регионален шеф на Хасково Ирена Узунова, само че хората от Бисер я поддържаха с подписка.

А Тодор, който осъди общината, още чака виновника. От прокуратурата оповестиха, че следствието завършва в края на юли. След това делото би трябвало още веднъж да влезе в съда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР