С края на лятото идва и краят на диетите. Времето

...
С края на лятото идва и краят на диетите. Времето
Коментари Харесай

7 кулинарни празника в България през есента

С края на лятото идва и краят на диетите. Времето може да не става за плаж, само че пък е идеално за къси уикенд пътувания из България по следите на обичайните празници на плодородието. От празника на картофа, през празника на кестена до празника на еленския бут - вижте някои от най-интересните кулинарни празници (плюс един културен за разкош), които да посетите тази есен.

Празник на еленския бут в Елена

Дата: 24 октомври

Ако по някаква причина до момента не сте участвали на обичайни занимания около приготвянето на домашни салами като пърлене на прасе на ров или подготвяне на свински бут по рецепта-запазена марка на град Елена, запазете си уикенда на 24 октомври за едно фамилно странствуване до Елена. Празникът на еленския бут се организира за 9-а година и е място за дегустация на домашни гозби и месни деликатеси, а с цел да не загубите форма, през целия ден се играят хора.

 Снимка: NasamNatam

Празника на сливата в Орешак и Троян

Дата: 19 септември

Кой не знае троянската сливова, кой не е пил от нея? Но с цел да я има сливовата, всичко стартира от сливата. Всяка година в село Орешак до Троян се организира фестивал на синия есенен плод, по време на който ще научите някои от тънкостите на локалните майстори на ракия, ще можете да дегустирате и всевъзможни сливови ястия, сготвени от дамите, до момента в който мъжете варят ракията. В Орешак се намира и единственото в България Национално ревю на националните и художествени занаяти. Наблизо са ви също Троян и Троянският манастир.

Вижте и

 Снимка: NasamNatam

Празник на кестена в село Коларово

Дата: 10 октомври

На юг, на юг в село Коларово есента е топла и мека, а кестените са едни от най-вкусните в България. На специфичния им празник те са център на вниманието - употребяват ги за декорация, за печене на огън, за сладкиши и други ястия, та даже и за мед. Докато сте в региона, не пропускайте да спрете в някоя от винарните в покрайнините на Мелник и Сандански и да дегустирате вино.

Вижте и

 Снимка: NasamNatam

Празник на тиквата в Севлиево

Дата: 10 октомври

Празникът на тиквата се организира от толкоз доста години в Севлиево, че е към този момент институция за всички тикволюбители. Тиквите се гравират, украсяват, пекат, варят, пълнят със сушени плодове и пасират на супи, а също по този начин се теглят на огромен кантар в търсене на най-гигантската тиква. През целия ден има игри за децата, музика и танци.

Вижте и

 Снимка: NasamNatam

Празник на плодородието в Кюстендил

Дата: 3 октомври

Празникът на плодородието в Кюстендил е правоприемник на първия Национален овощарски конкурс, който се е провел тук преди повече от 120 години - през 1896 година Кюстендил е град на изкуството и по тази причина наред с подредените с усет павилиони с плодове и зеленчуци от локални производители, ще можете да видите и творбите на локални художници и занаятчии.

Вижте и

 Снимка: NasamNatam

Празник на картофа в Клисура

Дата: 17 октомври

Малцина знаят, че в Червенаковата къща в град Клисура се намира единственият по рода си Музей на картофа на Балканите. А всяка година през октомври на картофа му се оказва достойнството да бъде център на огромен празник. Провеждат се състезания за минимален, максимален и картоф с най-странна форма. Има всевъзможни ястия с картофи, а литературният конкурс доста бързо ескалира до национално забавление с фолклорна музика и танци.

Вижте и

 Снимка: NasamNatam

Дефиле на младото вино в Пловдив

Дата: 13-15 ноември

За три дни уличките на Стария град в Пловдив се изпълват с извънредно раздвижване и хора, мъкнещи торби с бутилки вино. Дефилето на младото вино е пловдивската версия на посрещането на младото божоле във Франция - винарски мазета от цялата страна показват своите млади наред с най-успешните си виновност. Дегустациите не престават през целия ден, а около тях се организират куп забавни културни и спортни събития.

Вижте и

 Снимка: NasamNatam

БОНУС (културен): Изложба Съкровището на Тутанкамон в Замъка Равадиново

Дата: до 30 септември

Изложбата " Тутанкамон - една незавършена любовна история " е за първи път в България, в Замъка Равадиново. Ще можете да видите гробницата на Тутанкамон по този начин, както са я разкрили археолозите през 1922 година 100 експоната ще ви преведат през няколко тематични зони - " Преддверието " или " Стаята на могъществото и властта ", " Златният престол " - именуван още " Шедьовърът на стаята ", " Погребалната камера ", " Съкровищницата " и " Позлатеният олтар ".

Вижте и
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР