С кратка програма за правителство ще дойде есента, коментират от

...
С кратка програма за правителство ще дойде есента, коментират от
Коментари Харесай

Иде вот на плажа или избори 2 в 1

С къса стратегия за държавно управление ще пристигна есента, разясняват от “партиите на протеста”
Новите депутати да не си разопаковат до дъно багажа, майтапят се в коридорите остарели муцуни

Министри за един ден

Гласуване по джапанки в разгара на лятото - в средата на месец юли или избори 2 в 1 в края на октомври. Това са два от най-коментираните разновидности след първия пленарен ден в коридорите на Народното събрание. Сценариите са още единствено в политическите хипотези, само че и при двата се минава през длъжностен кабинет на президента Румен Радев, разясниха пред “Труд” импровизирано депутати от другите парламентарни групи. “Ясна индикация е, че определено държавно управление ще има, тъй като Народното събрание излъчи председател”, съобщи сбито представител на управлението на Българска социалистическа партия. От ГЕРБ импровизирано разясниха единствено, че избори 2 в 1 през есента, когато би трябвало да са и президентските, ще “работят за кликата на Радев”, тъй като тогава служебното държавно управление щяло да бъде употребявано от президента за антиГЕРБ говорене.

Избраници с опит от предходни парламенти се майтапиха през днешния ден, че новите им сътрудници от страната, може да не си разопаковат до дъно багажа, защото след месец и нещо ще са още веднъж в изборните си региони, само че за нова предизборна акция. Но получаваха отговор с усмивка, че “и на старите муцуни им изтича времето”. Това е несъмнено, в случай че 45-то Народно заседание не излъчи кабинет. Тогава обаче предварителния парламентарен избор ще се окаже в разгара на лятото, когато хората всеобщо ще са в отпуска. Рискът през юли гласоподавателите да извърнат тил на урните и машините за гласоподаване е действителен. Затова и от така наречен “партии на протеста” умуват върху есенен вид на предварителни избори, които да съвпаднат с вота за “Дондуков” 2.

Задачите все още са за гласоподаване на постоянен кабинет с няколко общи цели - внасянето в Брюксел на Плана за възобновяване и резистентност, нов здравен проект против пандемията, измененията в Изборния кодекс и избор на нова Централна изборна комисия.

На пръв взор тази къса стратегия може да даде живот на 45-то Народно заседание в границите на няколко месеца, а гласуваното държавно управление да подаде оставка предварително при започване на август, когато и депутатите по традиция излизат във почивка. При сходна времева рамка, президентът Радев назначава длъжностен кабинет, а изборите за нов парламент биха могли да се случат дружно с президентските или плюс-минус седмица, две преди и след тях. По-вероятно е обаче да се влезе в сюжет за 2 в 1. “Ще излязат една концепция по-евтини, а и са икономисване на време”, разясниха депутати. И още: “Ако би трябвало, ще имаме министри за един ден”.
Без Великденска почивка, местят незабавно пулта за гласоподаване
Ива Митева дава свободен достъп на медиитe



Великденската почивка на депутатите да бъде анулирана, разпоредено е и незабавно пренасяне на пултовете за гласоподаване на депутатите от някогашния Партиен дом в постройката на Народното събрание на пл. “Народно събрание”. Това сподели ръководителят на 45-то Народно заседание Ива Митева. “Смятаме, че Народното събрание би трябвало да заседава.
Става дума за два дни след празниците формалните и няма потребност Народното събрание да бъде в почивка”, добави тя. Митева позволи и свободен достъп в Народното събрание за представителите на медиите. В незабавен порядък ще бъде гласуван състав на Комисия по правни въпроси, Комисия по бюджет и финанси и Здравна комисия. Митева разпореди документално и да се сложат на всички места дезинфектанти.

“Ще се свържем с премиера Бойко Борисов за наличието му на съвещанието на Народното събрание”, сподели още Ива Митева. Днес съвещанието на Народното събрание е планувано за 10.00 часа, а в дневния ред е планът на решение за проверка, чуване на премиера Бойко Борисов и основаване на непрекъснати комисии в Народното събрание. В четвъртък, както е по Конституция, в деловодството на Народното събрание бе импортирана оставката на кабинета “Борисов 3”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР