С кратък живот и само един приет закон - за

...
С кратък живот и само един приет закон - за
Коментари Харесай

С какво ще запомним 45-ото Народно събрание

С къс живот и единствено един признат закон - за промени в Изборния кодекс, ще се запомни 45-ото Народно заседание, съобщи Българска телеграфна агенция.

Политическите сили в новия парламент започнаха работа с гласоподаване на оставката на кабинета "Борисов 3 " със 156 гласа "за ", само че по този начин и не съумяха да излъчат държавно управление, което докара и до бързото разформироване на това Народно заседание.

Макар още от изборната нощ да беше ясно, че мъчно ще се сформира държавно управление и не са изключени нови избори ,

партиите и обединенията пристъпиха прага на новия парламент с амбициозни поръчки за промени в законодателството. Справка на страницата на Народното събрание демонстрира, че от 15 април до 7 май т.г. са импортирани 77 законопроекта и към 30 планове на решения, както и план на декларация във връзка със случая на Алексей Навални.

Още в първите дни депутатите сътвориха комисия за проверка на досегашното ръководство

и от втория опит постановиха мораториум върху избрани дейности на държавното управление в оставка. Парламентът отхвърли намаляването на партийната дотация на един лев и тя остана осем лв.. И одобри, само че единствено на първо четене, преизчисляването на пенсиите, отпуснати до 2018 година Отхвърлено беше и предлагането за обезпечаване на съветската ваксина "Спутник V ".

В последния ден Народното събрание ратифицира протокола за изменение на съглашението с Румъния за Air Policing ,

с който се дава опция за осъществяване на пресгранични интервенции по защита на въздушното пространство от самолети на трета страна-членка на НАТО.

Премиерът Бойко Борисов по този начин и не се яви на чуване в 45-ото Народно заседание по Националния проект за възобновяване и резистентност, тъй като първо беше опериран, а по-късно излезе в отпуск. За четири седмици не се състоя и парламентарен надзор, заради неспособност за присъединяване на членове на Министерския съвет.

На 15 април, след постоянни парламентарни избори, президентът Румен Радев свика първото съвещание на 45-ото Народно заседание .

В него бяха показани шест обединения и партии - ГЕРБ-СДС, "Има подобен народ "/ИТН/, "БСП за България ", Движение за права и свободи, "Демократична България "/ДБ/ и "Изправи се!Мутри вън! "/ИСМВ/. При откриването на първото съвещание най-възрастният депутат Мика Зайкова /ИТН/ обърна внимание на депутатите, че гласоподавателят ги е изпратил с една единствена поръка - смяна, и една единствена цел - просперитетът на България.

Новите народни представители откриха сесията в остарялата постройка с надпис "Съединението прави силата ".

И защото електронната система за регистрация и гласоподаване беше в новата постройка - някогашният Партиен дом, те трябваше да гласоподават и да регистрират наличието си посредством ставане на крайници или посредством повдигане на ръка от място.
От ГЕРБ-СДС оповестиха, че ще работят за възобновяване разговора сред институциите, останалите пет групировка - за смяна на модела на ръководство, който те считат за циничен, за "изчегъртване " на ГЕРБ от властта, за промяна в правосъдната система. Така се оформи устойчиво анти-Борисов и неговата партия болшинство в Народното събрание, което си сложи като друга съществена цел смяна в изборните правила.

Първата стъпка на по този начин създалото се болшинство беше да неодобрява предлагането на ГЕРБ за ръководител на Народно събрание

- Цвета Караянчева. В резултат вместо първата политическа мощ да излъчи началник на Народното събрание, отпред бе определена Ива Митева от партията на Станислав Трифонов. Едни от първите решения на новия председателски съвет бяха съвещанията да продължат в остарялата постройка, до момента в който в Партийния дом, тече ремонт, да си анулират Великденската почивка, да основат три непрекъснати комисии /правна, бюджетна и здравна/ и да разрешат свободен достъп на медиите до всяко място в постройката, т.е. да върнат предходния ред. В залата обаче продължи казусът от 44-я парламент - депутати да стоят без маски в прорез с противоепидемичните разпореждания.

Веднага след първите си решения партиите се заловиха с промени в Правилника за работа на Народно събрание и в Изборния кодекс .

За пръв път в работещ парламент нямаше ясно болшинство и гласуванията на обособени оферти бяха с плаващо болшинство. След 14-часово съвещание бяха признати промени в Изборния кодекс, измежду които напълно машинно гласоподаване в секции в страната и чужбина с над 300 гласоподаватели, отпадане на ограничаването за броя на секциите в страните, отвън Европейския съюз, понижаване членовете на ЦИК на 15 души и назначение на новия състав на комисията с декрет на президента.

Отхвърлено обаче беше предлагането на ГЕРБ мажоритарен избор да има още на идващите парламентарни избори

и по този начин остана първичният текст на Ива Митева - това да стане на идващите постоянни парламентарни избори. Групата на ГЕРБ-СДС незабавно сезира Конституционния съд /КС/ за машинното гласоподаване, избора на ЦИК и текста, съгласно който пропорционалната изборна система се ползва до идващите постоянни парламентарни избори. Председателят на ПГ на "Демократична България " Христо Иванов призна, че някои текстове са били малко прибързани, само че е трябвало да се одобряват, с цел да се подсигуряват почтени избори. От Има Такъв Народ показаха, че едно от дребното продуктивни неща, свършени от това Народно събрание, са били точно измененията в ИК.

След приемането им породи и проблем с кандидатурата за ръководител на ЦИК.

Първоначално, след консултациите при президента, на които политическите обединения показаха предложенията си за членове на комисията, както повеляват новите изборни правила, единствената кандидатура за ръководител беше на Красимир Ципов от ГЕРБ. Ден по-късно по негово гледище водачът на партията Бойко Борисов разгласи, че отдръпва номинацията и заподозря "капан " и "престъпен сговор ". Това наложи спомагателни съвещания при президента Радев и в последна сметка за ръководител на ЦИК бе определена Камелия Нейкова, издигната от Има Такъв Народ.

Освен измененията в Изборния кодекс, депутатите одобриха и мораториум върху избрани дейности на държавните органи

до избирането на нов Министерски съвет или назначението на служебно държавно управление. Мораториумът беше стимулиран с ограничение на злоупотреби c власт и пробутване на партийни назначения oт държавното управление в оставка в интервала на промяната на властта. От ГЕРБ-СДС обаче дефинираха решението като противоконституционно и го нападнаха пред Конституционен съд.

Мораториумът стана и първият чеп в обединението анти-ГЕРБ в новия парламент. Разединението на опозиционното болшинство пристигна прекомерно бързо, съвсем незабавно след началото. Депутатите не одобриха оферти от Българска социалистическа партия мораториум върху някои дейности на държавното управление в оставка и по-късно бе направен и гласуван различен, сходен план, което докара до укор от страна на Корнелия Нинова, че поради забавянето ГЕРБ са се "окопали " във значими браншове.

В последните съвещания на 45-ото Народно събрание измененията в Кодекса за обществено обезпечаване /КСО/ станаха причина за повишаване на напрежението .

След като ръководителят на Народно събрание Ива Митева отхвърли да подложи на второ гласоподаване в един ден препоръчаните от левицата промени в КСО за преизчисляване на пенсиите, Нинова установи, че след първичната еуфория, че Борисов повече няма да е министър председател, Народното събрание приключва със "скандали сякаш за процедури ", а "моделът ГЕРБ " продължава да ръководи. Точката провокира безредици в залата в две следващи съвещания, а измененията за преизчисляване на пенсиите по този начин и не бяха гласувани на второ четене. От страна на социалистите даже имаше подвиквания за оставка на Митева.

Временната комисия за проверка на ръководството нямаше време да излезе с отчет, само че създаде кавги .

Тя трябваше да ревизира разходваните средства от Министерския съвет и сдруженията с повече от 50 на 100 държавно присъединяване за последните 10 години. Предложението пристигна от ПГ на "Изправи се!Мутри вън! ", а комисията оглави ръководителят на групата Мая Манолова. На едно от съвещанията на комисията стартира и абсурдът с изказванията на предприемачите Светослав Илчовски и Иван Ангелов, а прокуратурата незабавно образува инспекция по казаното от тях. Миналата седмица пред комисията Илчовски сподели, че е бил рекетиран от ръководещите и компании, свързани с хора на ГЕРБ, а Ангелов съобщи, че ще даде Илчовски на прокуратурата за неистина.

Протест на магистрати провокираха признатите на първо четене от правната комисия промени в Закона за правосъдната власт

и в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждаха закриване на профилирания съд и профилираната прокуратура.

Времето на 45-ия парламент не стигна да се гласоподава и основаването на краткотрайна комисия за следствие на насилието на митингите през лятото на предходната година, както и на краткотрайна комисия за инспекция на законосъобразността на обектите в парк "Росенец " и на събитията там от предишното лято.

Невъзможността в границите на този парламент да се сътвори държавно управление предопредели и края му.

ГЕРБ имаха собствен план на кабинет с министър председател Даниел Митов, само че поканените за диалози "Има подобен народ " и "Демократична България " изрично отхвърлиха да влязат в договаряния. След връщането на мандата втората политическа мощ - тази на Станислав Трифонов, на която беше заявена голяма поддръжка от всички в Народно събрание, също не пое отговорността с претекста, че няма болшинство. А водачът ѝ нито един път не пристигна в Народното събрание, макар че се закле като народен представител отдалечено. Номинираната от Има Такъв Народ за министър председател международна шампионка по шах Антоанета Стефанова незабавно върна мандата. Същото направиха и от Българска социалистическа партия, които получиха третия изследователски мандат. Така се стигна до неизбежния предупреден завършек на 45-я парламент и разумните предварителни избори през лятото.

Желаещи да ръководят в това Народно събрание въпреки всичко имаше.

Николай Хаджигенов от "Изправи се!Мутри вън! " съобщи на два пъти, че е подготвен да се "жертва " - един път сподели за министър, по-късно даже и за министър председател, само че последва остра "другарска " рецензия от колежките му Мая Манолова и Татяна Дончева.

Краткият живот на този парламент обаче не беше отегчителен. Стигна се и до казус

- преди Великден откакто два пъти депутатите не съумяха да одобряват програмата за работата си, съвещанието беше прекъснато. От новите партии упрекнаха старите за проваленото пленарно съвещание и допуснаха разнообразни аргументи - от измененията в Изборния кодекс и предлагането за понижаване на партийната дотация в Закона за политическите партии до основаването на краткотрайни комисии за полицейското принуждение на митингите и за обектите в парк "Росенец ".

Заседанията постоянно продължаваха до късно и за разлика от предходни парламенти, до края имаше величествен брой депутати в залата.

Арогантният и даже безсрамен на моменти език, неприсъщ за законодателен орган, обаче беше част от дневния ред на всяко съвещание. Дори оценките на парламентарните групи за свършеното от самите тях преди разпускането на Народното събрание бяха много отрицателни. От Има Такъв Народ дефинираха потребния му коефициент на малко над нулата, от други обединения показаха, че на моменти е приличал на "маймунарник ", само че всички анти-ГЕРБ сили бяха единомислещи, че с измененията в Изборния кодекс са съумели да подсигуряват почтени избори. От Движение за права и свободи благодариха на сътрудниците си в 45-ия парламент, че са върнали в пленарна зала властта и дебата, въпреки и съгласно тях на моменти дебатът да бил "изкривен ".

Редът на значими, съгласно вносителите, закони като измененията в Закона за лечебните заведения, в Закона за персоналната помощ и в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, по този начин и не пристигна, а доста време беше изгубено в процедурни хватки, разногласия и спирания.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР