С коронавируса в целия свят се подклажда паника за нещо,

...
С коронавируса в целия свят се подклажда паника за нещо,
Коментари Харесай

Карантината за коронавируса е пресилена и неизпълнима, смята бивш директор на "Пирогов"

С ковид в целия свят се подклажда суматоха за нещо, което не би трябвало да паникьосва хората, сподели през днешния ден пред Би Ти Ви някогашният шеф на Пирогов доцент Спас Спасков. " Става въпрос за друга форма на грип. Може би се организира обществен опит и може би в случай че го разгледаме като една подготовка за сходни обстановки - това е доста добре ", добави той.

Към момента няма данни за инфектирани българи с новия вирус. Регистрирани случаи обаче има в прилежащи страни - Румъния, Северна Македония и Гърция.

Според Спасков 14-дневното уединяване е пресилено деяние. " Реално видяно всеки, който е имал контакт със инфектираните, също би трябвало да получи 14-дни. Практически това е неизпълнимо. Реалната дисциплинираност не чакам да се съблюдава от хората ", разяснява някогашният шеф на Пирогов.

Темата за доброволната карантина за 14 дни за всички, идващи от рискови региони, е настояща от няколко дни. Веднага след апела на управляващите хората да си самоналожат такава породи въпроса трябвали да се взима болничен и в случай че да, кой ще го заплаща.

Последната публична позиция на Министерството на здравеопазването е, че всички жители, на които органите на държавния здравен надзор (регионалните здравни инспекции) са предложили карантина в домашни условия, могат да получат болничен лист за периода на карантината от общопрактикуващия си доктор. Това се отнася за жителите, идващи в България от континентален Китай и Италия и попълнили анкетна карта при влизане в страната. Повече за анкетната карта вижте тук.

Също по Би Ти Ви зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов уточни, че доброволна карантина няма. " Трябва като общество да разберем, че не можем да живеем в положение преди възможна зараза и по време на самата зараза. Всеки обособен жител би трябвало да постъпи отговорно ", добави той.

И доктор Брънзалов акцентира, че не става въпрос за изключително рискова зараза, а за вирусна зараза, за която се знае доста и се работи, с цел да се направи интензивно противопоставяне. По думите му фактът, че в България към момента няма открит случай на COVID-19 значи, че граничните управляващи работят добре.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (181)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР