С концесионерите и организациите по оползотворяване обсъдихме възможността още този

...
С концесионерите и организациите по оползотворяване обсъдихме възможността още този
Коментари Харесай

Нено Димов: В световния океан се изхвърлят по 13 млн. тона пластмасови отпадъци

С концесионерите и организациите по оползотворяване обсъдихме опцията още този туристически сезон да стартира разделно събиране на отпадъците на плажовете.

Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов Нено Димов е министър на околната среда и водите. Роден е през 1964... към профила, който дружно с вицепремиера Валери Симеонов Валери Симеонов е заместител министър-председател по икономическата и... към профила и министъра на туризма Николина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979... към профила взе участие във Варна в среща с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на компании и организации за оползотворяване на отпадъците.

На срещата бяха дискутирани подготовката за летния сезон, усилването на контрола и ограничения за ограничение на замърсяването и оползотворяване на отпадъците от пластмаса по плажовете, оповестиха от ресцентъра на ековедомството.

„ Поисках концесионерите и организациите да слагат осведомителни табели за събиране на отпадъците разделно и да има места, на които да може да се изхвърля пластмасата “, сподели министър Димов в изказване пред медиите след срещата. Той уточни, че всяка година в международния океан се изхвърлят по 13 млн. тона пластмасови боклуци.

Над 80% от тях се генерират от сушата и един от главните източници на замърсяването са плажовете и крайморските заведения. Затова съгласно министър Димов, макар че казусът е интернационален и към този момент се търсят решения на равнище Европейски Съюз, всеки човек би трябвало да е част от решението. „ Кръговата стопанска система е най-авангардната политика на Европейски Съюз сега, концепцията е това, което през днешния ден назоваваме боклуци, на следващия ден да назоваваме суровина “, изясни той.

След края на идния сезон ще съберем опит от разделното събиране и с сектора ще стартира полемика по подготовката на законодателни решения, с които разделното събиране на боклуци по плажовете да стане наложително от идващия сезон, сподели министърът. Той заяви, че в границите на Българското председателството на Съвета на Европейски Съюз е почнала полемика по минипакета за кръгова стопанска система, който се отнася до пластмасовите боклуци.

„ През юни ще имаме политически изводи на министрите по околна среда. На тази база ще стартира подготовката на законодателство в границите на Европейски Съюз и надлежно подготовка на национално законодателство, което да дава отговор на европейското. За сезон`2018 въвеждането на разделното събиране ще е непринудено, като наклонността е за сезон`2019 то да стане наложително “, заключи Нено Димов. Околната среда и нейното запазване е метод на мислене преди всичко, само че се реализира най-трудно, безапелационен беше той.

Министърът означи, че с помощта на вложенията в пречиствателни станции през последните години качеството на водата по Българското Черноморие е доста по-добро, а това е изискване и за по-успешен туристически сезон.

Министрите Димов и Ангелкова участваха на откриването на акцията на Фестивален и конгресен център във Варна и НДК – „ re: ФКЦ – Рециклирай! Културно е”. В централното предверие на Центъра бяха показани три съоръжения, направени от пластмасови боклуци, събрани на територията на комплекса. Министър Димов изясни, че задачата на взаимната самодейност с НДК и неговите структури е да се насочи вниманието към ефикасното потребление на пластмасите.

„ Това е метод, по който посредством просвета и образование ще се опитаме на създадем опазването на околната среда от замърсяване с пластмаси част от нашето ежедневие в дълготраен проект “, сподели министър Нено Димов при откриването на инсталацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР