С концерт на дамски хор „Тримонциум“ отбелязаха 1 ноември –

...
С концерт на дамски хор „Тримонциум“ отбелязаха 1 ноември –
Коментари Харесай

С концерт на дамски хор „Тримонциум” в пловдивски район отбелязаха Деня на народните будители

С концерт на дамски хор „Тримонциум“ означиха 1 ноември – Деня на националните будители, в пловдивския регион „ Западен ”. Концертът се организира в залата на районното кметство при вход свободен. Проявата бе самобитен подарък на кмета на „ Западен ” Димитър Колев за учителите, просветните дейци и жителите на региона. Концертът на дамски хор „Тримонциум“ с диригент Ваня Атанасова мина под клавирния акомпанимент на Диана Кънева, а музикантите очароваха многочислената си аудитория точно на светлия празник.
 2pl4029-2-1  2pl4029-2  2pl4029-3
Дамски хор „Тримонциум“ при Община Пловдив е директен правоприемник на представителния хор на пловдивските учителки, основан през 1965 година. През дългия му креативен път диригенти на хора са били изтъкнати пловдивски музиканти като Кръстю Михайлов, Милчо Петров, Цветана Василкова, Боянка Бахнева, Георги Самарджиев и Гено Желязков. През годините на своето битие хор Тримонциум взема интензивно присъединяване в културния живот на града и страната.

Многобройни са задграничните изяви на хора – от 1984 до 2017 година той реализира 25 турнета и участия в интернационалните фестивали, от които се завръща с грамоти, дипломи и награди. Репертоарът на хора е богат и разнороден. Включва произведения на композитори от разнообразни стилове и столетия – Качини, Бах, Хендел, Перголези, Моцарт, Пуленк, Рахманинов, Верди, Гершуин, Е.Л. Уебър и други остарели и модерни композитори. Голям дял в репертоара на хора заема музиката от български създатели като П. Динев, Д. Христов, Ф. Кутев и други.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР