С концерт и посрещане на първия изгрев на месец юли

...
С концерт и посрещане на първия изгрев на месец юли
Коментари Харесай

На Корал Джулай морнинг ще бъде посрещнат с протест и концерт

С концерт и посрещане на първия изгрев на месец юли ще премине следващият митинг в отбрана на " Корал " на самия плаж. Събитието е планувано за вечерта в събота против неделя (30 юни против 1 юли). С демонстрацията си за опазването на плажа жители и къмпингуващи са решили да отпразнуват празника Джулай морнинг.

" Спасяваме последния несъсипан плаж на юг от Бургас от безвластие и съсипия. Спасяваме го поради децата си. Няма да се примирим нито с вложител, който подценява закона, нито с власт, която му го разрешава, " изясняват уредниците от сдружението " Да запазим Корал " във " Facebook ".

В концерта за Джулай морнинг ще вземат участие музикантите Валди Тотев и Тони Серкеджиев от Delta Roosters, Васо Гюров и Деян Драгиев - Даката от " Ревю ", политологът Евгений Дайнов с групата си " Магистри ", артистите Миленита и Кристиян Костов и други

Надсловът на събитието е " Корал вечно ", а началото му е оповестено за 18 ч.

По закон Корал, Иракли и Карадере са оповестени за плажове за природосъобразен туризъм и там строителството и стопанската активност са мощно лимитирани.

Организаторите приканват участниците да не вършат отпадък и да събират този, който морето е изхвърлило; да не палят огън, отвън обезопасен съд за огън; да пазят гората; да употребяват единствено доставените от съидейници химически тоалетни; да не дават отговор на провокации.

От " Да запазим Корал " показват, че всички участници могат да къмпингуват свободно на плажа и припомнят, че по Конституция и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие това не е неразрешено. За правото си да къмпингуват жителите се базират на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, съгласно който в зона А - плажната линия и на 100 м за нея, се позволява къмпингуването отвън категоризираните къмпинги " при условия и по ред, избрани в Закона за туризма и характерните правила и нормативи, планувани в други закони ". Правилата обаче към момента не са готови и признати, заради което не са в действие.

Преди година Върховният административен съд (ВАС) анулира дефинитивно общинска възбрана за къмпингуване на " Карадере "  извън туристическите обекти и по този начин сътвори правосъден казус. Община Шабла пък от две години вкара такса и правила за свободно къмпингуване по северното крайбрежие, обезпечи тоалетни и контейнери за отпадъците, като досега тези регламенти се съблюдават от къмпингуващите на нейна територия. Преди ден в особено изказване до медиите испанската компания " Ибердрола Инмобилиария ", притежател на планувания за застрояване парцел до плажа " Корал ", предизвести участниците в планувания митинг там да се държат по " кротичък и цивилизован метод " и подсети, че " всяка активност на вандализъм против частната благосъстоятелност е незаконен акт и е предмет на наказателна отговорност ".

Протестът идва след поредна седмица на напрежение на Корал заради поставената преди началото на сезона дървена ограда около парцела на " Ибердрола Инмобилиария ", затваряща общински път, последвана от насип с пръст.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР