С конкурс ще се избира обществен посредник на Пловдив, става

...
С конкурс ще се избира обществен посредник на Пловдив, става
Коментари Харесай

Общинският съвет търси омбудсман на Пловдив срещу 1600 лева ...

С конкурс ще се избира публичен медиатор на Пловдив, излиза наяве от предлагането на ръководителя на Общинския съвет Александър Държиков. На сесията на 20 май би трябвало да се образува краткотрайна комисия от 7 съветници, които ще правят оценка претенденти. Конкурсът ще бъде разгласен, откакто локалният парламент го гласоподава.

За длъжността се изисква наложително висше обучение. По закон и съгласно правилника омбудсманът няма право да бъде член на партия, да съвместява поста с работа в общинска и държавна администрация, да взе участие в профсъюз и в ръководство на търговски сдружения. Основната заплата на публичен медиатор ще бъде съвсем 1600 лв., в случай че локалният парламент не реши друго.

Кандидатите би трябвало да показват идея за посредническата активност сред жители, разнообразни организации и институции, най-много - общината, а на събеседването да я отбрани. Добре е да има необятни знания, в това число и правна просвета, тъй като проблемите, с които жители се обръщат към омбудсмана, засягат всички сфери на живот.



Съветниците ще вземат решение кой да бъде публичен медиатор сред жители и властта

В момента институцията се оглавява от Борислав Стаматов, който преди време беше зам.-кмет на регион „ Централен”. Вече пет години Стаматов заема длъжността като краткотрайно изпълняващ, без да е бил разгласен конкурс. В началото на 2016 година той завоюва надпреварата с още 16 претенденти, само че в Общинския съвет не му доближиха три гласа, с цел да го одобрят, и тогавашният консултант от ГЕРБ Спартак Николов го предложи за и.д., По закон омбудсман се избира най-малко с две трети гласа, т.е. с 34.

Наплив от претенденти за мястото се чака и този път. Борислав Стаматов, който неотдавна се върна в службата след тежък Коронавирус, самичък ревизира сигналите. Той няма заместител, а единственият специалист, с който работят по сигналите, също е в болничен поради ковид. Годишно в институцията се подават над 300 оферти и тъжби.

Стаматов не е решил дали ще кандидатства за поста. Той научи за състезанието от репортера на „ Марица”. Неговата съществена заплата е по-ниска от одобрения размер за титуляра, защото извършва краткотрайно длъжността и му се заплаща като на зам.-шеф, макар че не е оставил без внимание нито един сигнал, а и неведнъж е отправял рекомендации на локалната администрация за решение на градските проблеми, както и оферти до Народно заседание за законови промени.

" Борислав Стаматов може да кандидатства за омбудсман, оправя се добре с работата, само че прекалено много се е забавило провеждането на състезанието и е извънредно време да го обявим, за който още през 2016 година е взето решение на Общинския съвет, " сподели Александър Държиков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР