С конференция за електронния обмен на данни (EDI) в България

...
С конференция за електронния обмен на данни (EDI) в България
Коментари Харесай

Как електронният обмен на данни може да помогне на бизнеса

С конференция за електронния продан на данни (EDI) в България " Елтрейд " означи през февруари т.г. 15-годишно партньорство с полската IT компания ComArch, разработчик на услугата Comarch EDI

Коронавирусът прекатурна метода ни на живот, излагайки световната стопанска система на риск. В тази сложна обстановка устойчивото развиване на всяка една компания с изключение на от личните й старания зависи и от държанието на нейните сътрудници. На този декор трусовете във веригата на доставки, настъпили вледствие подхванатите ограничения за ограничение на болестта, изискват особено внимание.

От хартия към електронен продан

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Операциите, които зависят от физически активи като хартия, могат да бъдат изправени пред съществени проблеми, когато физическото наличие е затруднено, показват анализатори от Световния стопански конгрес в обява на тематика " Веригите за доставки са прекратени, по какъв начин да ги извършите по-устойчиви ". Те са безапелационни, че в изискванията на актуалната пандемия фирмите със мощна цифрова инфраструктура се оправят с проблемите по веригата на доставки доста по-успешно от тези, които не са добре цифровизирани.

Размяната на документи на хартия обаче продължава да заема огромен дял от документообмена сред организациите, макар че води до забавени заплащания, повече разноски и стеснен достъп до историята на документите.

Когато употребяват хартия за генерирането на поръчки, стокови разписки и фактури, някои експерти в промишлеността не осъзнават, че този стар метод е опасен, изключително от позиция на сигурността и поверителността. За да се оправят с тези провокации, фирмите би трябвало да осъзнаят, че действителната стойност се крие в самите данни, не в хартиените документи.

Какво демонстрират обстоятелствата обаче? По данни на водещата консултантска компания в региона на електронното фактуриране Billentis общият годишен продан на фактури в света е 550 милиарда за 2019 година, като едвам 10% от тях са изпратени по електронен път. От всички документи на хартия 7,5% са изгубени, до момента в който други 3% са попълнени погрешно. Статистиката от последните години демонстрира, че електронните документи за транспорт на товари (e-FTD) съставляват единствено 12% от обмена при трансграничния авто превоз.

Решението - Electronic Data Interchange (EDI)

Електронният продан на данни е услуга, която компанията производител на фискални устройства и търговски програмен продукт " Елтрейд " предлага на българския пазар като оторизиран сътрудник на полската IT компания ComArch.
Базираната в Краков, Полша, ComArch е световен снабдител на реформаторски софтуерни решения за пазарите на шест континента, като оперира с 57 дъщерни компании и над 6500 чиновници.
Услугата Comarch EDI или обменът на бизнес документи в електронен формат е автоматизиран развой, който усъвършенства бизнес интервенциите, свързани с b2b връзките на компаниите.

Ползите са доста. Според изследване измежду клиенти на ComArch, осъществено през 2019 година, 83% от фирмите, въвели електронния продан, са икономисали над 50% от административните си разноски. Грешките при документалния продан са спаднали с 60-70%, а за една шеста от участниците в изследването - със 100%. По-бърза замяна на електронни фактури регистрират 90% от запитаните, като също толкоз споделят, че логистичните им интервенции са се ускорили с 50 на 100.

Обединявайки повече от 130 хиляди компании от 45 разнообразни страни, които обменят почти 650 милиона документи всяка година, Comarch EDI Network разрешава динамично и несъмнено предаване на данни сред компаниите и техните бизнес сътрудници.

В България " Елтрейд " стартира да предлага услугата Comarch EDI от 2005 година Първата комерсиална верига, избрала тази форма за продан на документи с доставчиците си, е " Билла България ", а през 2009 година " Елтрейд " вкарва електронните фактури в " Метро ". От тогава до през днешния ден множеството огромни търговски вериги, вериги аптеки и дрогерии в страната се доверяват на платформата EDI, която разрешава автоматизирана обработка и продан на хиляди документи.

" Чрез услугата ние им осигуряваме елементарен достъп до световна EDI платформа, като посредством Центъра за обслужване на клиенти предлагаме образование и изцяло ръководство на EDI плана съгласно настоящите интернационалните стандарти за продан на информация ", споделя Таня Айданлийска, началник на отдел Comarch EDI в " Елтрейд ". Системата е приспособена към условията на българското законодателство и европейските наставления, като подсигурява достоверността на произхода на документите и ненарушимостта на наличието посредством криптиране на връзката. Така се обезпечава цялостна отбрана на обменената информация.

Според Таня Гинова, управител ръководство на процеси в " Кауфланд България ", основните претекстове за въвеждането на електронния продан на данни в комерсиалната верига са свързани с екологичната тактика на компанията и следваната политика за дигитализиране и усъвършенстване на процесите. По думите й обработката на документите след въвеждането на EDI става доста по-бързо, разноските за този развой, както и заплахата от неточности доста понижават. Спестяват се разноски за хартия, печатане, куриерски услуги и труда на чиновниците, които се преориентират към други действия. Документите автоматизирано постъпват и се обработват в ERP системата, употребена от " Кауфланд ", с помощта на което доставчиците получават в точния момент заплащанията по фактурите, не се постанова връщане на документи към тях заради неточности, а архивирането вместо във физически се прави в EDI списък.

В актуалната спешна обстановка най-малката неефективност води до директни загуби, а работата в застрашаващи здравето условия изисква специфични ограничения. Затова специалистите на " Елтрейд " и ComАrch поучават - откажете се от хартията в този момент и работете безвредно и дейно!

Дигиталната промяна към този момент не е алтернатива, тя е наложителна, безапелационни са и анализаторите на Billentis, които предвиждат, че световният пазар за електронно фактуриране ще продължи да пораства, достигайки почти 18 милиарда евро през 2025 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР