С колко е поскъпнало обслужването на автомобил? Отговор на този

...
С колко е поскъпнало обслужването на автомобил? Отговор на този
Коментари Харесай

Спекулата на пазара на авточасти: Какво остава скрито за търсачите на оригинални части?

С какъв брой е поскъпнало обслужването на автомобил? Отговор на този въпрос е мъчно да бъде даден, тъй като марката и модификацията на всяка кола са от основно значение в тази ситуация.

Като част от логистични вериги, цената на авточастите се промени с темпа на инфлацията.

" Няма изненади. Заради срутва в логистичните вериги имаше закъснение на доставки на някои елементи за характерни модели с сред 1 и 3 месеца, само че такова към този момент не се следи ", разяснява пред money.bg Емил Ставрев, шеф на компанията за обслужване на коли " АвтоИконом ".

Всичко зависи от модела и модификацията на автомобила. Колкото е по-масов, толкоз е по-евтин за поддръжка. Съответно, колкото по-малка е серията, създадени бройки, толкоз повече се усилва цената на частите му.
 Toyota възобнови доставките си на аварийни авточасти елементи в Русия
Най-големият автомобилостроител в света възобнови доставките си на аварийни елементи в Русия

Това е първият огромен западен автоконцерн, който прави този ход

Лицензът и спекулата

Макар и да няма фрапантен растеж при цените на обслужването, спекулата с авточасти не е необичайност. Това е по този начин, тъй като производителите на коли, употребявайки всички логистични вериги поръчват всички елементи от подизпълнители. Лицензът, който те им дават им разрешава да създават дадена част още 5-10 години, с цел да може да откакто е създаден автомобилът тази част да се създава и като аварийна част.

" Когато на един производител на авточасти му изтече лиценза за произвеждане, да вземем за пример на емблема на дадена марка. Това, което се случва е, че на идващ стадий идва спекулата, тъй като тази емблема няма да се създава на никое място повече. Самата компания, някогашен производител поставя на склад всичките налични емблеми, като даже и в склада за всеки ден престои се поставя спомагателна надценка, които са истински по спецификация ", споделя Емил Ставрев.
 Снимка 631311
Източник:

Въпреки, че на пазара има доста други възможности за закупуване на такава емблема, клиентите, които желаят истинската емблема, първо ще бъдат известени, че производството й е спряно, а в следствие ще схванат, че емблемата я има на склад, само че цената й няма да е дава за образец Емил Ставрев 10 евро, а 200 евро, тъй като други истински емблеми, създадени по спецификацията и по лиценз за съответния модел и марка просто няма.

Една от последните предложения, за които специалистът е ни описа е за истински елементи - втора ръка.

" Тези елементи също са износени, тъй като не са взети от нова кола, а това, че е свалена от съответна кола не значи, че частта е истинска, тя може да е била подменяна преди този момент ", акцентира той.
 АвтоВаз ще прави нови модели Lada, по-малко подвластни от вносни елементи
АвтоВаз ще прави нови модели Lada, по-малко подвластни от вносни елементи

Концернът ще постави всички старания за възобновяване на веригите за доставки

А сервизирането?

В момента най-голямото лоби се бори, точно за отпадне ограничаването за новите коли да се сервизират единствено в гаранционен сервиз, изясни Емил Ставрев.

От 2016 година в България е признато, че гаранцията на автомобила важи даже, в случай че е обслужена отвън формалното дилърство, при спазени предписанията на производителя.

В лизинговите връзки сервизното обслужване би трябвало да се прави в съответни центрове.

Важно е да отбележим, че дилърската мрежа няма право да задължи купувача на автомобил да го обслужва в съответен сервиз.

" Автомобилната промишленост и диструбиционната и мрежа към момента работи с остарели аналогови модели и практики, а дигитализацията и адаптирането към новите потребителски пътеки и преживяване са заблуда и действително пропастта сред производителя, дистрибуционна мрежа и краен клиент е една от най-големите всред всички промишлености ", което се удостоверява от голям брой пазарни разбори и изследвания, счита специалистът.
 Снимка 631310
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР