С колегата Кирил Петков ще използваме нова енергия, за да

...
С колегата Кирил Петков ще използваме нова енергия, за да
Коментари Харесай

Ще използваме нова енергия, за да подобрим отношенията

С сътрудника Кирил Петков ще използваме нова сила, с цел да подобрим връзките сред двете страни. Това сподели министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски след срещата на четири очи с българския министър-председател Кирил Петков.

" Тук постоянно може да смятате, че сте сред положителни другари ", обърна се Ковачевски към българския си сътрудник. Той напомни, че днешната публична аудиенция на българската делегация съответствува с 30-годишнината от признаването на Република Северна Македония от нашата страна.

" Започваме интензивно да решаваме откритите въпроси ", уточни още Ковачевски. Той добави още, че оттук насетне България ще употребява късото име Северна Македония за югозападната ни съседка, за което е изпратена и нота до Организация на обединените нации.

" Трябва да завършваме и контракта за трансгранично съдействие 2022-2029 година ", означи министър председателят Ковачевски. Той добави, че е взето и решение за взаимно съвещание на двете държавни управления на 25 януари т.г.

В Скопие министрите на външните работи на България и на Република Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи приветстваха възобновения разговор сред двете държавни управления и подчертаха значимостта от продължение на интензивната връзка на високо ниво, като показаха увереност, че новата динамичност в контактите ще надвиши нужното надграждане на двустранните връзки.

Разговорите са били фокусирани върху идното взаимно съвещание на държавните управления, което ще се организира в София на 25 януари, както и въвеждането на нова динамичност в съдействието посредством използване на концепцията за основаване на работни групи в съответни области за евентуален прогрес. По този метод двете страни ще дадат явен сигнал, че има мощна воля за търсене на взаимно съгласие в духа на добросъседството и европейските полезности.

Двамата потвърдиха, че европейската интеграция на Западните Балкани е от народен интерес както за страните-кандидатки, по този начин и за страните-членки на Европейския съюз.

По отношение на икономическото съдействие министрите приветстваха растежа на комерсиалния продан сред двете страни от 30 % през 2021 година и показаха упованията си през 2022 година да се резервира позитивният ритъм на напредък на двете стопански системи и на комерсиалния продан сред двете страни, както и позитивната наклонност в новите вложения, която би трябвало да бъде подкрепена и от двете страни, оповестяват от министерството на външните работи на Република Северна Македония.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР