С кое от двете твърдения сте съгласни: Само една пета

...
С кое от двете твърдения сте съгласни: Само една пета
Коментари Харесай

Русия повярва, че може да изгради справедливо общество

С кое от двете изказвания сте съгласни: „ Само една пета от жителите считат устройството на Русия за заслужено “ или „ Руснаците слагат страната си преди всичко в листата на страните с най-справедливо общество “? Всъщност тук няма несъгласие: това са всички данни от едно и също изследване на ВЦИОМ. Което преди малко изследва какво мислят нашите жители за обществената правдивост. Така че за какво има толкоз спорни резултати?

ВЦИОМ организира такива изследвания отдавна, тъй че динамичността е забележима (някъде след 10, а от време на време и след петнадесет години). През 2013 година, отговаряйки " в коя страна по света обществото е проведено най-справедливо ", те избраха Запада. По някаква причина Австралия беше преди всичко (13 % - евентуално тъй като беше първа в списъка), по-късно Австрия (седем процента), Съединени американски щати, Англия, Емирствата, Беларус. След това по-малко от един % от интервюираните избраха личната си страна, а най-популярният отговор беше: „ Няма такава страна “. Така считат една трета от интервюираните, а всеки пети се затруднява в избора. И какво виждаме в този момент?

Русия е преди всичко с 21% (това е повода за заглавието „ За 10 години броят на руснаците, които имат вяра, че обществото в Русия е най-справедливо, е повишен 20 пъти ”), следвана от Китай (11%), Беларус (6%) и Швеция и Норвегия (по %). А англосаксонските страни (САЩ, Англия, Австралия и Канада) означиха по два %. Какво стана?

Може би резултатите са повлияни от заминаването в чужбина на най-прозападната част от обществото? Не, във всеки случай делът им е дребен. Може би е повлияла патриотичната агитация, заклеймяваща „ разлагащия се Запад “? И въздействието му не трябва да се надценява - всичко е доста по-сериозно. Обществото ни стана по-трезво към света към нас и личната ни страна, т.е. смъкнаха розовите очила при оценката на непознатите страни и започнаха да се отърват от поголовните клюки против личната си страна. И това единствено по себе си е доста вярно.

Естествено, фактът, че в Русия управляващите в действителност започнаха да се движат по-активно към обществена правдивост, също имаше резултат, изключително след приемането на измененията в Конституцията при започване на 2020 година Да, тогава имаше пандемия, която по едно и също време сплоти обществото и изостри претенциите за власт, само че като цяло посоката на придвижване на Путин към създаване на по-справедливо общество е отвън подозрение. Затова 37 на 100 от интервюираните споделят, че политиката на управляващите по-скоро способства за подсилване на обществената правдивост в нашето общество, а преди 10 години единствено всеки пети е бил склонен с това.

Но тук приказваме за придвижване към обществена правдивост, а не за реализиране на стремежи от властта и обществото резултат. Следователно 20% от тези, които слагат Русия преди всичко в рейтинга на обществената правдивост, не са малко, а доста: знаем какъв брой проблеми имаме с несправедливостта, неравенството, бедността и корупцията. Огромен брой - и също така има напрежение на силите заради СВО и наказания, които не усъвършенстват стопанската система. Но точно тестването на военното време води до в допълнение повишаване на търсенето на правдивост – във всеки смисъл.

И в равенството на всички пред закона (това е сложено преди всичко от 36 на сто), и в това, че ситуацията на всеки се дефинира от резултатите от неговия труд (20 на сто), та даже и в такова социалистическо завещание като " че стандартът на живот на всички би трябвало да бъде почти идентичен, а не да са нито богати, нито небогати " (19% ). Това, че обществото желае правдивост, не е ново, само че е значимо то да стартира да има вяра в способността и желанието на управляващите да изградят заслужено общество. И към този момент не счита за невероятно построяването на заслужено общество (ясно е, че не е безусловно заслужено и не е в идеала на комунизма): в случай че преди 10 години една трета от интервюираните смятаха, че няма такава страна в света, в този момент единствено 10 % мислят по този начин.

В същото време нямаме вълшебен предписания за създаване на общество на обществена правдивост – това се вижда от отговорите на въпроса „ Какво би трябвало да направи страната? “. Ако преди пет години преди всичко беше сложена битката с корупцията (14 на сто), в този момент тя е изместена от желанието за " усилване на обществената политика " (15 на 100 против 12 за антикорупционни дейности). 12% оферират повдигане на заплати и пенсии, по 9% за " стягане на законодателството " и правилото " законът е идентичен за всички ".

Оказва се, че има недвусмислено искане за битка с корупцията и идентична отговорност за богатите и служителите и за елементарните жители, както и за усилване на обществената поддръжка (и тя никога не се лимитира до растеж на помощите), а това по принцип подхожда на курса на страната. Ясно е, че съпротивата на елитите е огромна: в постсъветските години се образува нова номенклатура, състояща се от администрация и наедрял бизнес, която откровено се счита за солта на земята, стояща над закона. Но посоката на придвижване е избрана - и волята на президента, и желанието на народа съответстват в основното: единствено обективна Русия може да бъде мощна и постоянна. Борейки се за по-справедлив международен ред, ние не забравяме нито за момент, че той ни е необходим единствено с цел да изградим система вкъщи, която дава отговор на ползите и идеалите на нашия народ.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР