С калпави машини отново предстои да гласуваме на парламентарните избори.

...
С калпави машини отново предстои да гласуваме на парламентарните избори.
Коментари Харесай

Скандална новина за машините, с които гласуваме на изборите

С калпави машини още веднъж следва да гласуваме на парламентарните избори. Това излиза наяве от подготвяната от ЦИК социална поръчка за устройствата.

Очаква се при започване на октомври да бъде разгласен търга. Машините, които ще се купят, няма да понижат нито броя на недействителните бюлетини, нито сбърканите протоколи ще станат по-малко, оповестява.

Причината е, че секционните комисиите ще работят с три протокола - един от хартиените бюлетини, един от устройствата и един финален, в който ще събират резултатите. Освен това ЦИК към този момент е отвън периодите за поръчката и узаконяването на устройствата.

Фирмите, които могат да изработят и доставят машини са безапелационни, че са им нужни най-малко 6 месеца. Сертифициращите звена пък упорстват за 4 месеца след доставката, с цел да подсигуряват сигурността на устройствата.

При евроизборите част от взетите чартърен 3000 машините не проработиха по разнообразни аргументи. Членове на секционни комисии пък изгубиха част от флашките с данни от устройствата, пропуснаха да обработят и резултатите от електронните протоколи, чиято дължина надвишава 3 метра.

Членове на ЦИК разясниха, че могат да разгласят поръчка за един единствен вид машини, защото законодателят е записал в Изборния кодекс с какъв вид машини би трябвало да се гласоподава (какво написа в кодекса, виж вдясно). Най-вероятно лобизъм е бил в основата на записаните текстове в кодекса.

Ако създателите на закона не бяха стигнали до елементи, то би могло да се поръчат различен вид машини, които не позволяват съществуване на недействителни бюлетини. Става въпрос за устройства, които се употребяват на изборите във Англия и няколко щата в Съединени американски щати. Те работят на правилото на скенерите на фишове в тотото.

След гласоподаване, всяка бюлетина се вкарва в устройството, което я връща, в случай че има спомагателни знаци или други атрибути по нея, които я вършат недействителна. Накрая машината пуска и електронен протокол, в който няма по какъв начин да съществуват неточности.

След като депутатите не трансформираха текстовете за машинното гласоподаване, в този момент ще бъдат хвърлени към 50 млн. евро за обезпечаването на устройства за 12 500 секции (толкова са местата за гласоподаване с над 300 гласоподаватели, за които би трябвало да се обезпечат машини).

„ Това е прахосничество”, разяснява Димитър Димитров от ЦИК.

„ В офертата на една от компаниите е посочена цена от 3 200 евро за устройство”, изясни шефът на „ Информационно обслужване” проф. Михаил Константинов. В тази цена влизат и по 600 лева на машина за поддръжка. Отделно компанията снабдител ще би трябвало да обезпечи и 1500-2000 оператори за устройствата.

Чл. 268. (1) При машинно гласоподаване гласоподавателят, откакто бъде позволен до гласоподаване, получава достъп до устройството за гласоподаване.

(2) Избирателят гласоподава с магнитна карта, като устройството демонстрира бюлетина, идентична с хартиената бюлетина. Избирателят може да не гласоподава за нито една партия, коалиция или предприемчив комитет.

(3) Избирателят отбелязва по еднопосочен метод своя избор за кандидатска листа и в случай че желае, показва своето желание (преференция) за претендент от определената от него кандидатска листа на партия или коалиция. Избирателят може еднократно да промени избора си преди потвърждаването му.

(4) Гласът на гласоподавателя, след потвърждаване на избора, се записва и съхранява в електронна изборна кутия, която не разрешава откриване на самоличността на гласоподавателя и метода на гласоподаване. Избирателят получава известие за привършване на гласуването, отпечатва се контролна квитанция с отразения избор, която се пуска в специфична кутия за машинното гласоподаване.

(5) След стартиране на разписката в кутията гласоподавателят връща магнитната карта, поставя автограф в изборния лист, получава назад документите си и напуща помещението. В рубрика „ Забележки” на изборния лист се записва, че гласоподавателят е дал своя вот машинно.

(6) След привършване на гласуването информацията за направения избор става недостъпна за идващия гласоподавател, като се заличава и методът на гласоподаване.

От ЦИК към момента се въздържат по дейности за изборните машини, защото изчакват в Народното събрание да бъде импортирано ветото на президента Румен Радев. Той разгласи, че ще наложи несъгласие върху измененията в Изборния закон, защото съгласно него с поправките се прави опит да се резервира опцията изборите да бъдат манипулирани.

„ Има и стопански измерения, тъй като решението на народните представители значи, че се обезсмисля финансирането на машините за гласуване”, сподели предходната седмица президента.

Румен Радев бе безапелационен, че болшинството в Народното събрание се пробва да доразпределят порциите във властта и да въздействат на изборите като ги манипулират. Все още претекстовете за президентското несъгласие не са импортирани в Народното събрание.

След неуспеха на първата процедура за избор на нов ръководител на ЦИК, заради липса на претенденти, Народното събрание стартира нова.

Преди месец някогашният ръководител на комисията Стефка Стоева, която бе издигната от ГЕРБ, подаде оставка. Причина да си тръгне Стоева се оказа машинното гласоподаване и опита на народните представители да трансферират всички отговорности по него на ЦИК.

Стоева настояваше държавното управление, а не ЦИК да обезпечава машините за вота. Преди тя да напусне в изборната комисия бяха препратени предложения за устройства за гласоподаване. А от ЦИК даже не знаеха, че някой от изпълнителната власт е събирал сходни предложения.

Според новата процедура за избор на ръководител на комисията, която бе утвърдена в пленарната зала през вчерашния ден, депутатите имат разполагаем 7 дни, с цел да предлагат претенденти за поста.

Изслушването им в комисия и гласуването на кандидатурите в пленарна зала може да стане най-рано на 8 октомври.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР