С какво да започнем: с „Вера Су“, с парите на

...
С какво да започнем: с „Вера Су“, с парите на
Коментари Харесай

Кой потъва - Вера Су или корабът България, с капитан Радев и помощник Янев?

С какво да стартираме: с „ Вера Су “, с парите на пътищарите, с провалената имунизация, с битите и замеряни служители на реда или с интернационалното състояние?

Най-точния знак евентуално ще ни даде броят на умрелите от ковид. Стабилно сме преди всичко в Европа. Но първокачествен приоритет остава да защитим накърнените права на десетина истерични и нахални младежи, които много леко бяха поотупани от нашата полиция. Не пазя нарушителите на цивилен права, само че вижте по какъв начин пипат жандармеристите и служителите на реда в същински демократични страни като Франция, Германия и Съединени американски щати: водни оръдия, сълзотворен газ, палки, белезници, гумени патрони. И малце бой... Това написа в коментар за Фактор.бг. капитан I сан о. з. инж. Николай Йорданов.
свързани новини118637на 15.10.202194008на 15.10.2021
„ Вера Су “ заседна на камъните в края на предишния месец. Отначало се виждаха надписите на борда, след това - името на кърмата и последователно корабът мина в подводно състояние.

Кой споделя, че не сме имали настояща подводница?

Добре, че са скалите изпод, с цел да го държат на повърхността. Иначе от дълго време да се е скрил на дъното.
Почти целият товар е влажен и не може да бъде употребен. За някакво избавяне на кораба и дума не може да става: идват ноември и свирепи ветрове, които на такова намерено място няма да ни дават задоволително време за реакция.

Нагледахме се на транспортен министър с физиономия на просташки келеш, който вместо незабавно да отиде на мястото и пламенно да провежда избавителна интервенция се появи чак на осмия или деветия ден, с цел да уволни някакъв полуневинен експерт и да ни извести какъв брой отговорни са предходните ръководещи.

Представям си, в случай че сходно произшествие се бе случило година-две по-рано. Тогава неприятният Борисов щеше да се озове неотложно на мястото, съпроводен от министрите на превоза, на Министерство на вътрешните работи, екологията и регионалния шеф, кметовете на Каварна и Шабла, шефа на Морска администрация и други специалисти. Мерки щяха да бъдат взети неотложно. Най-малкото 50-100 души биха почнали непрекъснато пакетиране на тора в 50-килограмови торби.

А какво да приказваме за смешката: големият плаващ кран „ Антей “ бе домъкнат до бедстващия транспортен съд, като пламенно стартира да трансферира и да разсипва с грайфера си тора над морето, с цел да цялостни торби на прилежащ съд!

Толкова ли не им стигна акълът торбите да бъдат подредени на бедстващия транспортен съд и кранът да прави минимални интервенции по пълненето им, в които можеше да взе участие и екипажът на „ Вера Су “ с обезпечено възнаграждение по 30-50-100 евро дневно?!

След напълването на торбите те можеха да бъдат сапанирани по 20-30 и пренесени до прилежащия транспортен съд, без нито зрънце тор да падне в морето.

Нещата можеха да бъдат решени още преди 20 дни. Сега не остана нито вяра, нито опция за избавяне на товара или на кораба. Защото при извеждането на „ Вера Су “ по някакъв чудодеен метод от скалната възглавница корабът неотложно ще потъне. Единственият рационален метод би бил да се употребяват 4-6-8 понтона по бордовете на кораба, само че къде са те, кой планува сходни дейности и дали времето ще разреши?

Сега очакванията са в гумените баржи, докарани от Италия, и в изказванията на „ способния “ транспортен министър, че се бил договорил с някаква нидерландска компания, която била спасявала подводницата „ Курск “. Но тя не го избави, гусин министре, а единствено го извади от дъното година след нещастието. Барем кино лентата да бяхте гледали...

Колеги и другари к. д. п. /капитани далечно плаване/ се притесняват, че корабът преднамерено е бил забит в българския бряг, с цел да могат корабособствениците да приберат тлъста застраховка, а екипажът да се оплаче от неприятно отношение от българските управляващи. След мудните дейности на морската администрация ловки юристи имат съображение да предявят посредством интернационален арбитраж иск от името на корабособственика за стотина милиона. Долара или евро. Дано да не е правилно. „ На бедняк човек когато му се разгони кравата... “

Още линии от драмата: под юмрука с „ Мутри вън! “ толкоз мутри се намърдаха вътре в Народното събрание, в Министерския съвет и по места в страната, че свят да ти се завие.

„ Спокойно, моряци! “ Корабът „ България “ потъва постепенно, само че несъмнено.

Капитанът се споделя Радев, а заспалият асистент - Янев!

На добър час, герои!

Вода има за всички.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР