С журналистката Виолета Стоянова неотдавна споделихме един и същи круиз

...
С журналистката Виолета Стоянова неотдавна споделихме един и същи круиз
Коментари Харесай

Гробът на Орфей е в подножието на Олимп

С журналистката Виолета Стоянова наскоро споделихме един и същи круиз по норвежките фиорди, само че спомняйки си скандинавските завършения се оказа, че са ни създали усещания напълно разнообразни детайлности.  

 

И двете ни шокира фактът, че… цените в Норвегия не ни шокираха. Ами по-скоро се доближаваха до българските.

 

Е, несъмнено, имаше и елементи, по които бяхме съгласни. Още повече, че сме чели National Geographic, чиито специалисти през 2006 година определиха най-важните обекти на международното завещание. Норвежките фиорди бяха оповестени за победител сред някои от най-красивите места в света – Галапагоските острови, Египетските пирамиди, Град Каньон, Ангкор Ват и Мачу Пикчу.

 

Виолета стигна до извода, че в Норвегия си оказват помощ, тъй като при сложните климатични условия не биха могли да оцелеят, само че в същото време ценят персоналното си пространство. С нея с наслада си припомнихме акостирането в градчето Алезунд, един от дребното градове в света със съхранен съвсем напълно архитектурен жанр ар нуво.

 

През 1904 пожар унищожава цялото населено място,  за наслада единствено с една жертва, само че 10 хиляди остават без покрив. Цяла Европа събира помощи за възобновяване му, само че най-щедрият донор е немския кайзер Вилхелм Втори, който обичал да отдъхва там. От всякъде се стичат архитекти и строители. През 1907 година се появява днешният Алезунд  с живописните си улички и мекият, поради течението Гълфстрийм, климат.

Спокойствие, сдържаност, минимализъм, взаимопомощ и запазване на природата чиста. Това накратко са усещанията на журналистката Виолета Стоянова от Норвегия. Ненапразно два от норвежките фиорди са оповестени за част от международното завещание на ЮНЕСКО. Според дефиницията това се прави за места с „ изключителна универсална стойност за човечеството “. А нас двете ни шокира фактът, че… цените в Норвегия не ни шокираха. Ами по-скоро се доближаваха до българските.

Оставаме в Европа, само че се местим напълно покрай нас – в Гърция. Само че с един малко по-екстравагантен взор. Знаем, че прилежащата страна е обичано място за летуване на българите, доста от тях даже имат ваканционни жилища там.  Режисьорът обаче харесва Гърция през зимата. През топлия сезон заобикаля пренаселените плажове, само че избягат ли туристите настъпва неговото време. Запитах го не е ли цялостна пустота и досада. Все едно да харесваш Венеция през декември!

 

А Стилиян ни води в сякаш познатата Гърция до мястото, където е заровен Орфей. Режисьорът към този момент четири години живее за непрекъснато в подножието на планината Олимп и като че ли всеки ден разкрива нова загадка.

 

Някои може да опонират, че мястото за безконечен покой на Орфей не се намира в подножието на планината Олимп в Гърция. Защото митовете за тракийското светилище край село Татул в Източните Родопи нашепват, че античният артист е заровен там. 

 

Като практична представителка на зодия Дева обаче, аз върнах Стилиян от бита на хората опреди две хиляди години към личното му битие надалеч от хората с въпроса дали не би трябвало да кара 40 км с цел да си купи пакетче сол. Да, но  природата като ентусиазъм и креативна дисциплинираност надвиват.

 

Около режисьорът обаче е изобилства от забавни места за посещение  планината Олимп, пещерата на Света Петка и пещерата на Афродита. Не си мислете, че са на едно място. Скалните формирания са две и наоколо до Ливитра в Гърция.

 

Пауни, котки, кучета, олимпийски богове… в такава изискана компания си живее режисьорът Стилиян Иванов в Гърция и твърди, че зимата е най-подходящият сезон да се почувстваш благополучен в прилежащата страна.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР