С извършените 20 634 бр. проверки за първото полугодие на

...
С извършените 20 634 бр. проверки за първото полугодие на
Коментари Харесай

Инспекцията по труда е установила близо 100 000 нарушения от януари насам

С осъществените 20 634 бр. инспекции за първото полугодие на 2021 година Инспекцията по труда е нараснала с ¼ броя на инспекциите по отношение на същия интервал на 2020 година, когато за два месеца действаше изключителното състояние за предварителна защита на разпространяването на COVID-19, оповестиха от пресцентъра на ИА „ Главна ревизия по труда “.

Данните демонстрират, че контролната активност е възобновена в размера от преди рецесията, макар продължаващата епидемиологична конюнктура и вменените спомагателни задължения на Инспекцията по труда по надзор на някои от ограниченията за опазване на заетостта.

Проверени през интервала са 18 060 предприятия с над 800 000 наети в тях. Установените при инспекцията нарушавания са 97 355 бр. Нарушенията, свързани с трудовите правни отношения – по възникването, осъществяването и прекратяването им, по работното време, почивките и отпуските, по заплащането на труда и други, са 45 470 бр. Нарушенията на наредбите, свързани с сигурността и здравето на работа, са съвсем 51 500 бр.

Делът на нарушаванията, свързани със заплащането на труда, които са 10 650 бр., продължава да бъде най-голям по отношение на всички нарушавания по осъществяването на трудовите правни отношения. В същото време обаче продължава наклонността да понижава сумата на откритите забавени хонорари, която през първото полугодие на 2021 година е била 3.5 млн. лева За съпоставяне за същия интервал през 2020 година сумата е била 5.5 млн. След намесата на Инспекцията по труда са изплатени близо 2.5 млн. лева Високият дял на нарушаванията по възнаграждение на труда е обвързван и с обстоятелството, че работещите най-често подават сигнали за този тип нарушавания. Често те претендират за контрактувани устно суми или за неизплатени хонорари за интервали, в които са работили без трудови контракти. В тези случаи не може да бъде открит несъмнено размерът на отговорностите и работодателят не може да бъде длъжен да изплати сумите. Случаите на работа без трудов контракт са 1367.

По отношение на сигурността и здравето при работа най-вече са нарушаванията, свързани с цялостната организация на тази активност – съвсем 34 000 бр., защото такава би трябвало да бъде основана за всяко работно място - както в индустриалните пространства, по този начин и в офисите. За живота и здравето на работещите обаче най-сериозен риск основават нарушаванията, свързани с обезопасеността на работното съоръжение, които за полугодието на 2021 година са 11 200 бр. С отстраняването им след намесата на Инспекцията по труда понижават и заплахите, които могат да доведат до тежки трудови произшествия.

През полугодието на 2021 година са формирани 4244 бр. актове за определяне на административно нарушаване. Сумата на влезлите в действие наказателни постановления и утвърдени съглашения е в размер на 4.6 млн. лева

През интервала беше показан създаденият по план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “ новаторски метод на надзор – посредством въпросници за самоконтрол. Чрез него работодателите ще могат сами да открият в каква степен ползват трудовото законодателство и да отстранят несъответствията преди инспекцията. Специален програмен продукт проучва отговорите на въпросниците и дава насоки на инспекторите по труда в кои обекти на надзор рискът от нарушавания е висок, с цел да се извърши и физическа инспекция.

За възстановяване изискванията на труд в българските предприятия с минимални разноски за работодателите оказват помощ и наличните на български език 41 броя онлайн принадлежности за интерактивна оценка на риска, последният от които е за предварителна защита на разпространяването на КОВИД-19. Инструментите са създадени по план „ Превенция за сигурност и здраве при работа “ Помощник-инспектори, назначени по план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “, могат да демонсрират функционалностите им пред работодателите. Двата плана се финансират по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ през сегашния и предишния програмен интервал.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР