С изслушване на химна започна лекцията на президента Румен Радев

...
С изслушване на химна започна лекцията на президента Румен Радев
Коментари Харесай

Вечерни новини: Президентът говори за нова партия, САЩ с нови санкции срещу Русия

С чуване на химна стартира лекцията на президента Румен Радев в УНСС на тематика за социално-икономическите провокации пред България.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Румен Радев насърчи основаването на нови партии против статуквото

В лекция в УНСС президентът беше мощно сериозен към ръководството, само че не видя Българска социалистическа партия като допустима опция
16 апр 2018
Съединени американски щати ще разгласят нови наказания против Русия, Москва счита да отвърне

Мерките ще обиден фирмите, които " работят с съоръжение, обвързвано с Асад и използването на химически оръжия "
16 апр 2018 След избухливия уикенд и ракетните офанзиви на Запада против цели в Сирия, понеделник беше ден без блестящо събитие. В интернационален проект сюжетите са в развиване: прецизират се глобите на Съединени американски щати против Русия поради Сирия, като тонът на Тръмп е много по-остър от този на Европейски Съюз. Премиерът Бойко Борисов, през среща с косовския президент, приготвя срещата в София за Западните Балкани през май.

В България най-забележимо беше изказването на президента Румен Радев, който към този момент не декларира твърдо, че не би направил своя политическа партия.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Румен Радев насърчи основаването на нови партии

Президентът за първи път не отхвърли изрично опцията да взе участие в партийно строителство под някаква форма. По време на лекция в УНСС на въпрос дали ще прави лична политическа групировка, президентът напомни, че му е неразрешено поради поста, който заема, само че в случай че разочарованието на хората от статуквото продължи да пораства, " ще бъдем очевидци на основаването на нови партии и аз ще схвана тези български жители ". Само преди три месеца отговорът на същия въпрос беше - " нямам желание да сътворявам собствен политически план. "

Многозначителният коментар на президента ускорява подозренията, че той ще насърчи основаването на нови опозиционни обединения. Посланието, споделят от " Дондуков " 2, е в смисъл, че естественият метод за правене на политика е през законни партии. Интересно е, че Радев не загатна въобще парламентарната съпротива в лицето на Българска социалистическа партия като опция на ръководещото статукво, макар, че точно Българска социалистическа партия го номинира на изборите през 2016 година Същевременно изявлението му идва на фона на прегрупиране в дясното пространство.

Мило Джуканович най-вероятно още веднъж ще е президент на Черна гора

Мило Джуканович, който шест пъти беше министър председател и един път - президент на Черна гора, най-вероятно ще получи втори мандат като държавен глава. Първите резултати от гласуването в неделя демонстрират, че той печели с над 50%. Ако инспекцията на изборната комисия удостовери първите частични резултати на социологическата организация CeMi, че Джуканович има 53.6% от гласовете, балотаж няма да има.

Лидерът на ръководещата Демократична партия на социалистите Джуканович е най-ярката, само че и много противоречива фигура в политиката на Черна гора след разпадането на Югославия. В предишното му има изказвания за контрабандни канали, само че последователите му акцентират, че точно той е повел страната към Запада, трансформирайки я в част от НАТО и давайки й вероятност за участие в Европейския съюз. Черна гора е деен фронт за новата война за въздействие сред Русия и Запада. Част от партиите, подкрепящи главния му съперник - Младен Боянич (с поддръжка от 34.2% съгласно предварителните резултати), са последователи на до неотдавна обичайните връзки с Москва.

Съединени американски щати готвят нови наказания против Русия, Москва ще отвърне

Вашингтон възнамерява да наложи нови наказания на Москва поради продължаващата поддръжка за сирийския водач Башар ал Асад. Това стана ясно от изказвания на непрекъснатия представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли. В изявление за CBS тя съобщи, че глобите ще бъдат оповестени от министъра на финансите Стив Мнучин и ще обиден всички компании, които " работят с съоръжение, обвързвано с Асад, и използването на химически оръжия ".

Москва съобщи, че обмисля с какви наказания да отвърне на Вашингтон. Една от вариантите са ограничения против американски компании от въздухоплавателния и нуклеарния бранш, което директно би засегнало съветския бизнес на Boeing и General Electric, оповестява Financial Times.
Европейският съюз е по-умерен: прикани Русия и Иран да употребяват въздействието си върху сирийското държавно управление, с цел да не позволен по-нататъшно потребление на химическо оръжие от негова страна. България, като ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, съобщи, че решението на сирийската рецесия се намира извънредно в политическата повърхност.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Европейска комисия евентуално ще предложения Македония и Албания за договаряния за участие
Утре се чака Европейската комисия да предложения Албания и Македония да стартират договаряния за участие в Европейски Съюз. Поне това се споделя в отчетите за двете страни, които би трябвало да бъдат утвърдени дефинитивно от комисарите на съвещанието им на следващия ден. Има възможност рекомендациите да отпаднат поради продължаващия спор сред Атина и Скопие за името на република Македония. Европейска комисия твърди от 2009 година насам, че югозападната съседка на България е подготвена да стартира договаряния за участие. Комисията ще разгласява на следващия ден така наречен " пакет за разширението ", в който се прави оценка напредъка на страните, които договаря за участие – Турция, Сърбия и Черна гора, по този начин и на тези, които се надяват да стартират договаряния – Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово. Окончателното решение, кои страни да стартират договаряния обаче се взима от страните членки.

Комисията " ЧЕЗ " заседава, евентуално не за последно

Председателят на краткотрайната парламентарна комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев разгласи, че ще изиска удължение на мандата й, защото до момента комисията съумя да организира единствено две съвещания и даже не е получила всички документи от институциите, към които се обърна. Едномесечният период за работа на комисията към този момент изтече и плануваното за на следващия ден съвещание би следвало да е последното.

Очакванията са, че Народното събрание ще удължи периода й на работа най-малко с един месец, въпреки занапред да е ясно, че и това няма да е задоволително за изследване и на приватизационната договорка и следприватизационния надзор, които също са част от уговорките на комисията.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Общо 25 политически партии не са подали годишните си финансови доклади пред Сметната палата за предходната година, като 18 от тях са настоящи. Управляващата партия ГЕРБ е взела 14.5 млн. лв. държавна дотация и е събрала минимално количество членски импорт. Година по-рано ГЕРБ даваше поръчки, че ще организира политика за понижаване на държавната дотация за партиите в унисон със поръчките на референдума.

Петя Славова купува банка Виктория , оповестиха публично синдиците на КТБ, които са продавач на дребната финансова институция. Сделката се проточи дълго и на финала й липсват елементи към постигнатия контракт и цена с Инвестбанк.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР