С изрисувани с червена боя свастики и нецензурни изрази осъмнаха

...
С изрисувани с червена боя свастики и нецензурни изрази осъмнаха
Коментари Харесай

Поругаха паметници в центъра на Стара Загора

С изрисувани с алена багра свастики и нецензурни изрази осъмнаха Братската могила и паметника на умрелите след войната в полева болница червеноармейци и волнонаемни в центъра на Стара Загора.

Полицията търси създателите на ванданския акт, оповестиха от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Поруганите монументи се намират в парк " Пети октомври ". Районна прокуратура - Стара Загора е образувала досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по чл.216 ал.1 от Наказателния кодекс. Към момента се ревизират всички версии и се правят неотложните процесуално-следствени дейности.

Свастиките се появиха броени часове откакто и на двете места бяха положени цветя и венци в памет на потърпевшите от войната и фашизма за 11 април. " 12 април 2019-а. 8,30 часа. Братската могила в парк " Пети октомври ". На центъра на Стара Загора. Само преди няколко часа там бяха поднесени венци и цветя в символ на респект към потърпевшите от войната и фашизма. Свастика и Псувня! Интелект... Апропо, тия дни Стара Загора получи приз за Сигурен град или нещо от сорта. Ай, гиди... ", написа във фейсбук Христо Христов тази заран.

Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Гьоков апела във Facebook органите на реда да реагират с цялата суровост на закона, с цел да не се основава чувство за безотговорност, което би довело до повторни хулигански прояви.

Той насочи зов и към жителите на Стара Загора да се опълчват на оскверняването на монументите. Ние сме тези които живеят и ще продължат да живеят в този град, който няма по какъв начин да е " положително място за живеене ", откакто позволява да се поругават и оскверняват антифашистките и военните му монументи, отсече Гьоков.

Вандалската демонстрация е поредна в града, макар обещанията след последната " акция ", че ще бъдат инсталирани видеокамери, това към момента не е реалност.

Под Братската могила в централния старозагорски парк " 5 октомври " са заровени тленните остатъци на локални антифашисти, измежду тях има и евреи. Паметникът е дело на проф. Валентин Старчев. Паметникът в парк " Митрополит Методи Кусев " е на умряли през 1945 година от раните си по фронтовете и тежки болести в тила 30 червеноармейци и волнонаемни. Преди година незнаен варварин потроши с чук носа на каменния боец. През годините няма открит нито един причинител на тези похищения.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР