С изненадващ ход Сърбия се присъедини към Европейския съюз в

...
С изненадващ ход Сърбия се присъедини към Европейския съюз в
Коментари Харесай

С изненадващ ход Сърбия се присъедини към ЕС за изборите в Беларус

С неочакван ход Сърбия се причисли към Европейския съюз в отхвърлянето на резултатите от изборите в Беларус и рецензията против репресии против протестиращите и дългогодишния автократичен водач на страната, оповестява АП.

Премиерът на Сърбия Ана Брнабич съобщи в четвъртък, че Белград се е подписал в резолюцията на Европейски Съюз за Беларус, с цел да приведе политиките на балканската страна с политиките на блока , към който публично желае да се причисли.

Белград има тесни връзки с президента на Беларус Александър Лукашенко, който за последно посети балканската страна през декември. Той бе единственият международен водач, който посети Сърбия по време на бомбардировките над НАТО през 1999 година, което се преглежда като негова поддръжка за Слободан Милошевич.

" Надявам се Лукашенко да не го поддържа против нас ", сподели Брнабич, като призна за първи път, че Сърбия одобри позицията на Европейски Съюз във връзка с изборите в Беларус, само че " не би трябвало да забравяме другарството, което Лукашенко сподели на нашия народ в сложни времена . "

По-рано водачите на Европейски Съюз обявиха, че застават до хората, протестиращи за демократични права в Беларус , отхвърляйки резултатите от изборите .
 Тихановская пред Екологичен потенциал: Изборите са фалшифицирани, в Беларус се организира мирна, демократична гражданска война
Тихановская пред Екологичен потенциал: Изборите са фалшифицирани, в Беларус се организира мирна, демократична гражданска война

" Ние към този момент не сме опозицията, ние сме болшинството "

Решението на Сърбия да поддържа рецензиите на Европейски Съюз към водача на Беларус бе похвалено първо в туитове от посланиците на Европейски Съюз и Съединени американски щати в Белград , които приветстваха този ход.

" Приветствам Сърбия за присъединението към Декларацията на Европейски Съюз за президентските избори в Беларус ", написа посланикът на Европейски Съюз Сам Фабризи.

Американският дипломат в Сърбия Антъни Годфри също похвали решението на Белград. " Чудесно е да забележим, че Сърбия стои в сходство с европейската си среда ", написа той.

Президентът на Сърбия Александър Вучич също се сблъска с рецензии от страната и чужбина за ограничение на медийните свободи , провеждайки избори, които съгласно опозицията не са свободни и почтени и че употребява принуждение против антиправителствените стачкуващи.

Въпреки че публично се стреми към участие в Европейски Съюз , Сърбия укрепва политическите, икономическите и военните връзки с Русия и Китай .

Сърбия отхвърли да се причисли към глобите на Европейски Съюз против Русия поради Украйна.
 Путин: Лукашенко изиска да му помогнем с полицейски сили Обновена
Путин: Лукашенко изиска да му помогнем с полицейски сили

Но Русия не вижда потребност да употребява съветски сили в Беларус, а и обстановката се нормализира
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР