С изложба на боеприпаси и снаряжение Военното формирование в Асеновград

...
С изложба на боеприпаси и снаряжение Военното формирование в Асеновград
Коментари Харесай

Огромни гилзи от оръдия показват в Исторически музей-Асеновград

С галерия на муниции и снаряжение Военното формирование в Асеновград отбелязва Съединението на България. За първи път експозицията на асеновградския артилерийски полк е гостуваща на Историческия музей в града. Представят се въоръжението и снаряжението, с което боравят артилеристите в Асеновград. Основно са показани големи гилзи от оръдия, като най-голямата експонирана е за Гаубица – 152 милиметра.
Интерес съставляват и образователните снаряди – макети на истински муниции. Впечатление на най-любопитните измежду посетителите направи специфичният снаряд, наименуван „ Стършел “. Ползван е за заглушаване на радиовълни. Когато се изстрелят няколко сходни снаряда, врагът изгубва своите връзки. Сред експонатите в изложбата са военната каска и приборите за разузнаване. Будещи любознание уреди са стереотръбата и далекомерите. Те служат за наблюдаване и за пресмятане точното попадение на изстреляните снаряди. Част от изложбата в Исторически музей-Асеновград са другите уреди за шпионаж. Показани са старинни руски и немски бинокли, както и модерни американски такива. Изложени са профилирани оръжия и принадлежности за начертаване и премерване.
За първи път пред посетителите на изложбата се демонстрира минохвъргачката. Сред оръжията, ситуирани във витрините на музея, гордо са застанали съветски и немски картечници. Една от тях е специфична, наречена е „ Черната гибел “. Тя създава по 600 изстрела в минута, заради което е била извънредно рискова и за хората, които са я употребили, и надлежно – за врага. В постройката на Историческия музей, посетителите могат да се срещнат с експозицията на Военното формирование в идващия един месец. Освен с откриването на изложбата „ Въоръжение и снаряжение от 4-ти артилерийски полк в Асеновград”, формалните тържества във връзка утрешния празник стартираха още на 5 септември.
Венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на Пере Тошев в града в символ на благодарност към делото и саможертвата на героите, отдали живота си за съединението на Княжество България с Източна Румелия. Присъстващите уважиха паметта на починалите с едноминутно безмълвие. Веднага по-късно зазвуча българският химн. Честването стартира с приемане на почетната рота от командира на Военното формирование в Асеновград полковник Лъчезар Мишев.
Гост преподавател на събитието бе доцент Симеон Кацаров - учител по история в ПУ „ Паисий Хилендарски”. Пред асеновградчани той подчертава върху обстоятелството, че градове, като Асеновград, имат изключителна заслуга за реализиране на Съединението. А комитетите там са били едни от най-добре проведените и стимулирани в заветната цел. Венци и цветя пред паметната плоча на Пере Тошев в Асеновград сервираха Общински съвет-Асеновград, Исторически музей, партийни организации, локалното духовенство и жители. Тържествата във връзка празника продължиха в късния следобяд в село Конуш, където ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на участниците в Конушенската чета. Точно в 18 ч. стартира поклонението пред паметника на поп Ангел Чолаков в село Новаково.
Днес, в деня на празника /06.09.17 г./ от 11:30 ч. на площад „ Академик Николай Хайтов” в Асеновград ще се състои празничен концерт на оркестър „ Млади тракийци”.
Вижте фотоси от изложбата в галерията ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР