С изключително ниските нива на ваксинации в страната и динамично

...
Коментари Харесай

Кога и какви ковид ограничения ще има за бизнеса и хората

С извънредно ниските равнища на имунизации в страната и динамично растящата нова " делта " вълна, България няма да има различен избор, с изключение на отново да постанова ограничавания за бизнеса и обществения живот. Оправданието за тях е, че в случай че не бъдат наложени, здравната система ще се претрупа и няма да може да поема всички заболели - освен от коронавирус, само че и от други болести. Това значи, че би се нараснала доста предотвратимата смъртност - хора, които могат да бъдат избавени, не биха получили съответна и навременна здравна помощ.

Разговорите за рестриктивните мерки към този момент започнаха сред здравните специалисти и отрасловите институции, като в най-малко три области заболеваемостта надвишава 200 случая на 100 хил души на двуседмична база, а още няколко са покрай тези стойности. Към момента публично картата на България е оцветена най-вече в жълто, само че с актуалните темпове на напредък, при които стойностите общо взето се удвояват на седмична база, упованията са към идната седмица част от страната към този момент да е в алената зона с над 250 случая на 100 хиляди

Така първите ограничения евентуално ще станат факт още идната седмица, като това предвижда и служебният здравен министър Стойчо Кацаров тази заран пред bTV. Какви тъкмо да са те, по закон би трябвало да предложи основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, само че към този момент стана ясно, че ще са ориентирани главно към ограничение на огромните събития, мероприятия и събирания, както и към нощния живот - нощни заведения, празненства, нощни питейни заведения и други, защото точно младежите сред 20 и 30 години сега са най-засегнатата възрастова група от новата вълна. Също по този начин се чака тези първи ограничавания да се разгласят на национално равнище, като областите, които към момента имат по-ниска заболеваемост вероятно ще могат да забавят влизането им мощ.

Но към началото на септември евентуално в алената зона ще е общо взето цялата страна, тъй че доста евентуално ще последват и още ограничения. Те на процедура би трябвало да следват проекта за деяние при нова коронавирус вълна, който бе направен от служебния кабинет.
Ето какви ограничавания планува той за алената зона
За бизнеса

Затваряне на нощни заведения (барове, нощни заведения, клубове), игрални зали и казина Не се организират на закрито конгресно-конферентни мероприятия, семинари, състезания, образования, тимбилдинги, изложби и други огромни публични мероприятия. Кафенета и заведения за хранене могат да работят навън сред 7 и 22 ч с разстояние от 2 м сред масите и с групи до 6 индивида на маса. В алената зона заведенията на процедура не би трябвало да работят на закрито съгласно проекта. Все отново първите наложени ограничавания за тях се чака да бъдат с разпоредбите за жълта зона, които включват работа и на закрито при 30% потенциал и наложителни маски за личния състав. Ако перосналът пък е на 100% имунизиран или потвърдено преболедувал, то може да се употребява и 50% от вътрешния потенциал. Тогава и маските за личния състав не са наложителни (но единствено в случай че чиновниците са под 10 души) Молове и търговски центрове ще би трябвало да затворят в алената зона, като познатото изключение са хранителни магазини, лечебните заведения, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, снабдители на пощенски и куриерски услуги, снабдители на платежни услуги, офиси на телекомуникационните оператори, доставчицина съобщителни и комунални услуги. Специален режим на работа за останалите търговски обекти Хотелите и къщи за посетители остават отворени , само че се правят услуги единствено за посетители

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР