С изключително красива четиричасова церемония бяха открити 32-ите олимпийски игри

...
С изключително красива четиричасова церемония бяха открити 32-ите олимпийски игри
Коментари Харесай

Красива церемония на Олимпийския стадион в Токио

С извънредно красива четиричасова гала бяха открити 32-ите олимпийски игри в японската столица Токио. Най-голямото противоречиво събитие започва година по-късно, откакто през 2020 година беше отсрочено поради пандемията от ковид.

Небето над Националния стадион в Токио се освети от фойерверки, които означиха началото на спектакъла в чест на най-хубавите спортисти в света, които ще се състезават на фона на пандемията от COVID-19.



Императорът на Япония Нарухито откри публично олимпиадата, повтаряйки ролята на дядо си, който откри последните Игри в Токио през 1964 година. Нарухито е участвал на церемонията тогава, макар че е бил едвам 4-годишен.

"Обявявам 32-е летни олимпийски игри за открити ", сподели императорът.

Олимпийският факел беше импортиран на стадиона от няколко известни японски известни персони и спортисти, параолимпийци и надарени млади спортисти.

Последният факлоносец беше международната номер 2 в женския тенис и носителка на четири трофеи от шампионатите от Големия шлем Наоми Осака, която възпламени красивия жертвеник на стадиона.

За първи път в историята за поддържане на олимпийския огън се употребява водород за запазване на околната среда.

Церемонията се организира без аудитория, а на олимпийския стадион с потенциал 68 хиляди места имаше едвам към 900 публични лица и 3500 публицисти.

Първата дама на Съединени американски щати Джил Байдън и президентът на Франция Еманюел Макрон бяха измежду формалните лица.

Президентът на МОК Томас Бах произнесе своята тирада, която беше в дух на взаимност и вяра.

"Днес е миг на вяра. Много е друго от това, което си представяхме, само че дано се любуваме, тъй като най-сетне след всички компликации сме още веднъж дружно. Спортът насочва обръщение за взаимност, за мир и резистентност. Това ни дава и вяра за бъдещето ", сподели Бах.

"Не бихме могли да бъдем тук без нашите японски домакини, към които можем да изразим единствено поклонение и почитание.

Изказвам на всички в Япония своята и на всички спортисти признателност. Вие спортистите преживяхте сложен интервал, в който не знаехте дали ще можете да упражнявате още веднъж и по кое време. Вие сте същински олимпийски спортисти и ни вдъхновихте в Международния олимпийски комитет да работим, с цел да проведем тези олимпийски игри. Чувството да бъдем дружно е светлина в края на тунела ", акцентира Томас Бах.
.
Много по-скромна ще е и самата гала по откриването. На нея ще отсъстват големите реквизити и всеобщите хореографии. Тя ще бъде ориентирана най-вече към спортистите.

Ще участват едвам 950 души, като измежду тях са 15 международни водачи.

Преди началото на церемонията няколкостотин души стачкуваха пред олимпийския стадион и скандираха лозунги срещу провеждането на Игрите. Виковете им можеха да бъдат чути вътре по време на по-тихите елементи от церемонията.

Темата на спектакъла е "Движение напред " и е ориентирана към световната здравна рецесия, която принуди отлагането на игрите в Токио за една година, както и възобновяване на Япония след най-тежкото земетресение в историята й през 2011 година.

Почетени с минута безмълвие бяха жертвите на пандемията от КОВИД-19, както и тези от нуклеарната злополука от 2011 година във Фукушима, провокирана от мощно земетресение и цунами.

Членовете на израелския олимпийски тим, убити от палестинци на Олимпийските игри през 1972-а в Мюнхен, бяха почетени също с минута безмълвие, което се случва за първи път.

Носителят на Нобелова премия за мир Мухамад Юнус от Бангладеш получи олимпийския лавров венец на церемонията.
81-годишният Юнус ще бъде вторият притежател на лавровата премия - нова традиция, основана от МОК преди Игрите в Рио 2016 година, когато тя беше връчена на някогашния кенийски бегач Кип Кейно.

Юнус, обществен бизнесмен, банкер и икономист, получи Нобелова премия за мир през 2006 година за нововъведения в концепциите за микрокредитиране и микрофинансиране.

Спортисти, съдии и треньори поставиха олимпийска клетва. Текстът беше обновен преди Олимпийските игри в Токио, като бяха добавени думи за равенството и антидискриминация.

"Обещаваме, че ще участваме в тези олимпийски игри, спазвайки разпоредбите, по които се организират, в дух на почтена игра и тъждество. Ние сме ангажирани със спорт, свободен от допинг, измами и всякаква дискриминация. Ние го вършим в името на достойнството на нашите тимове, при съблюдаване на главните правила на олимпизма и за смяна на света към по-добро благодарение на спорта ", прочетоха клетвата двама японски спортисти.

На олимпиадата в Токио присъединяване ще вземат към 11 хиляди спортисти от 206 делегации и 205 страни, а България ще бъде показана от 42 състезатели.

339 комплекта медали ще бъдат раздадени в Токио в 50 дисциплини и в 33 типа спорт.

По традиция тимът на Гърция, хазаин на първата олимпиада, първи излезе на стадиона за парада на нациите, а домакините от Япония бяха последни.

Тимът на бежанците, който за повторно в историята взе участие на олимпийски игри, дефилира втори.

Знаменосци на българската делегация бяха Мария Гроздева и Йосиф Миладинов, а в нея бяха още Дейвид Хъдълстоун, сестрите Линда и Джема Зечири, състезателите по плуване Диана Петкова и Калоян Левтеров и други.

За първи път по-голяма част от знаменосците бяха мъж и жена, а измежду тях бяха именити спортисти като Шели-Ан Фрейзър-Прайс (Ямайка), Петра Квитова (Чехия), Сю Бърд (САЩ) и други.

За Япония знаменосци бяха баскетболистът от НБА Руи Хачимура и двукратната международна шампионка по битка Юи Сусаки.
Общо в парада на нациите участваха към 6000 спортисти.

Церемонията приключи с доста фойерверки над стадиона.

Олимпийските игри в Токио ще продължат до 8 август.

Финали в първия ден на Олимпиадата:
пукотевица с лък - смесено отборно състезаниеколоездене на шосе - общ старт за мъжефехтовка: шпага дами, сабя мъжеджудо: дами 48 кг, мъже 60 кгспортна пукотевица: 10 метра въздушна пушка за дами, 10 метра въздушен револвер мъжетаекуондо: дами до 49 кг, мъже до 58 кгвдигане на тежести: дами категория 49 кг
Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов приветства българските олимпийци от трибуните на олимпийския стадион в Токио по време на формалната гала за откриването на ХХХІІ Летни олимпийски игри. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на младежта и спорта.

Той изрази поддръжката си към българските олимпийци на най-висшия състезателен конгрес на планетата, като им пожела да са здрави и да реализират своите цели на Олимпийските игри. По-рано Андрей Кузманов взе участие в среща на гостуващите спортни министри на Игрите с Коичи Хагиуда – министър на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония.

Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара - Как наподобява дамата на твоите фантазии? - Над 40, пълничка, само че не дебела, с очила, костюм, не е първа хубавица, само че се грижи за… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниБългарските жители в чужбина да гласоподават по пощата с дейна регистрация, предлага министърът на външните работиОчаква се традицията скоро да бъде обновена и в ЛондонЛятото може да е зелено и освежаващо премеждие в планинатаВ Южното полукълбо в този момент е зима и снеговалежите не са необичайниКрасота, история и сексапил - доста места в Европа дават отговор на тези критерии. Ето няколко, за които евентуално не сте чувалиЗа нападението е упрекнат 30-годишен мъжОсвободените членове на Съвета на шефовете не са освободени от отговорностМинистърът на правораздаването съобщи, че Висш съдебен съвет не е разгледал това, което през вчерашния ден е обсъждал 7 часаВижте повече за кратера Дарваза - свръхсекретната тайнственост в пустинята КаракумПрез последните 20 години българските къмпинги се трансформираха значителноЕвродепутатите от ГЕРБ-СДС: Комисията ЛИБЕ би трябвало да прегледа заканите на Бойко РашковЖивотните идват от огромно стадо в унгарския зоопаркВ момента платформите не са виновни за дезинформациятаСпомен за детските лагери и посланията по рушащите се стени – тази неделя след централната емисия вести на NOVA Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР