С изказването си от миналата седмица, че ротацията се отлага

...
С изказването си от миналата седмица, че ротацията се отлага
Коментари Харесай

Страхил Делийски: Борисов има ключова роля за случването на ротацията. Но не е успял да овладее партията си…

С изявлението си от предходната седмица, че ротацията се отсрочва – сигурно споделя, че Борисов има основна роля за случването на тази ротация. Оттам нататък можем единствено да гадаем! Ролята на Движение за права и свободи е на стабилизиращия фактор, това признаха Борисов и К. Петков. И не виждам аргументи тази роля на Движение за права и свободи да не продължи да бъде такава даже в подтекста на диалозите за ротация.

Така разяснява политическата обстановка политологът Страхил Делийски в изявление пред БНР.

„ Няма писани конституционни правила, които да контролират една сглобка. Това значи, че тя ще се случи по силата на неофициалните, непублични връзки сред участниците вътре. Те даже не са длъжни да ни споделят, за какво вършат едно или друго нещо при ротацията. Защото главната концепция на държавното управление и сглобката е тя да съществува “, изясни политологът в предаването „ Преди всички “.

Според него цялата тази обстановка към това, по какъв начин ще се случи размяната и останалото, „ е резултата на неофициалния метод, по които би трябвало да се случат измененията в ръководещата коалиция “.

И добави: „ Политическите сили би трябвало да са подготвени за изборите през юни. Дали са подготвени за парламентарни избори? Струва ми се, че не са напълно подготвени. Това сочат косвени знаци – социологични изследвания, дейности на обособени участници. Борисов още не е съумял да овладее изцяло партията си по линията на това да ги успокои, че всичко е наред по тази сглобка “.

Делийски разяснява и разногласието за Министерство на външните работи: „ Постът на външен министър постоянно е значим, както и постът на всеки различен министър. В случая, да използваме националната дума „ запъване “, тъй като политологично разбиране още не е измислено, към момента политологията не е изучавала коалиционно-некоалиционни връзки “.

Това запълване надали е функционалност на значимостта на този съответен министерски пост, уточни той.

„ Бяха изпуснати причини от ПП-ДБ и останахме с усещане, че си показват този пост като другарство с интернационалния свят. Не знам какви са същинските планове. В обичайното схващане на поста външен министър не е да разрешава свободно другарство с външния свят “, изясни политологът.

 

Източник – БНР

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР