С избора на 51-годишния икономист Николай Василев за премиер на

...
С избора на 51-годишния икономист Николай Василев за премиер на
Коментари Харесай

Как Малкият Мук на царя стана жокер на Слави

С избора на 51-годишния икономист Николай Василев за министър председател на оферти от " ИТН " кабинет, Слави Трифонов удостовери шегите, че желае да бъде идващият цар в родната политика след Симеон Сакскобургготски. Макар и емфатичен технократ и с куп влиятелни дипломи, Василев стана известен точно като част от екипа на Национална движение „Симеон Втори".

Последната му обществена поява беше още веднъж в компанията на Сакскобургготски и най-приближените му хора при откриването на изложбата на някогашната царска депутатка Камелия Касабова, която към този момент се изявява като художничка.



Докато беше във властта, дребничкият варненец постоянно беше именуван Малкия Мук на царя. За разлика от " господаря на мълчанието " Слави Трифонов, Василев е рядко сладкодумен и забавен като събеседник и постоянно откликва на интереса на медиите.

Василев има зад тила си опита като вицепремиер и министър на три ведомства - стопанска система, превоз и държавна администрация. В кабинета на Сакскобургготски той бе първо вицепремиер и министър на стопанската система (2001-2003 г.), а по-късно зам.-министър-председател и министър на превоза и известията (2003-2005 г.). Неговият екип като министър на стопанската система докара до облекчение или премахването на 162 регулаторни режима. В този интервал работи също по този начин за развиването на финансовите пазари и привличането на непознати вложения в страната. Като министър на превоза и известията се ангажира с обновяването на влаковете и модернизацията на БДЖ. Той договаря 50 нови мотриси Сименс. Компютризира всички учебни заведения и университети в страната.

В кабинета на Сергей Станишев оглави новосъздаденото министерство на държавната администрация и административната промяна (2005-2009 г.). Дори съумя да понижи със 17 000 служителите.

Това обаче е и едно от уязвимите места на Василев, тъй като в тройната коалиция Национална движение „Симеон Втори" управляваше дружно с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, жигосани в този момент от " ИТН ".

Василев изцяло дава отговор на условията на Трифонов за просветен и умел специалист, който се усеща жител на света. „ Бъдещият министър председател би трябвало да е с профил, друг от моя. Трябва да е някой, който е учил, приказва непознати езици и почтено показва България ", съобщи Слави в изявление за " Монд ".

А Василев в действителност може да се похвали със солидно образовение.

През 1994 година Николай Василев приключва стопанска система в Университета за стопански науки в Будапеща. Има магистърска степен по интернационална стопанска система и финанси от Университета Brandeis (САЩ) с обменна стратегия в Университета Keio (Токио, Япония), както и бакалавърски степени от Щатския университет на Ню Йорк (САЩ) и Университета за стопански науки в Будапеща (Унгария). От 1999 година той има степен CFA (сертифициран финансов аналитик). Владее британски, маджарски и съветски език, има базови знания по френски, немски и японски.

Василев има и сполучлив частен бизнес в последните 13 години. От 1996 до 2001 година работи като капиталов банкер. През този интервал е натрупал богат опит в областта на вложенията в международните пазари на акции, като е работил за три мултинационални компании. Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон, асоцииран шеф на UBS (бившата SBC Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон, данъчен съветник в Coopers & Lybrand – Будапеща.

От август 2009 година Николай Василев е ръководещ сътрудник в Експат Капитал, която със своето лицензирано ръководещо сдружение Експат Асет Мениджмънт, е една от най-големите самостоятелни компании за ръководство на активи в България. Групата компании на Експат Капитал ръководи 3 договорни фонда с световен фокус, 11 борсово търгувани фонда, последващи придвижването на съществени показатели на акции от Централна и Източна Европа, 1 фонд за недвижими парцели и стотици самостоятелни капиталови сметки. Николай Василев е женен за Силвия Антонова Василева. Имат две дъщери – Виктория (р. 2007 г.) и Александра (р. 2012 г.).

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР