С историческа възстановка на брега на река Дунав в Русе

...
С историческа възстановка на брега на река Дунав в Русе
Коментари Харесай

Историческа възстановка на брега на река Дунав в Русе

С историческа възстановка на брега на река Дунав в Русе бяха маркирани 150 години от гибелта на Ангел Кънчев

След това шествие, предвождано от Общинския духов оркестър, се насочи към паметника на българския бунтовник. Кметът на Русе Пенчо Милков и шефът на Русенския музей проф. Николай Ненов произнесоха слова, а свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва и признателен молебен. Поднесени бяха венци и цветя.

По думите на проф. Ненов, когато приказваме за Ангел Кънчев, виждаме конфликт на поколенията - на хората от до Модерността и на хората от Модерността.

"Традиционно българите биха погледнали на Ангел Кънчев като на самоубиец. Хората от Модерността, от Българското възобновление, хората, които принадлежат на българската нация, виждат в него воин. Затова след самоубийството му и на неговото заравяне младежите на Русе излизат и го съпровождат до сетния му път.

Всъщност ние виждаме смяна в метода на мислене. Защото никой в него не вижда самоубийство, да посегнеш на живота си, което е в прорез с християнските правила, а вижда всеотдайност. И таман героичното е това, което отличава Ангел Кънчев от всички останали ", съобщи проф. Ненов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР